Učitelj

296 Д-р Ст. Велински

вимо питање: како неговати целисходне идеје, идеале — како их одржавати»

Навешћемо неколико средстава:

1) Стицање солидних основа у стручним наукама. Овај захтев треба да испуни већ добра професионална приправа кандидата.

2) Напредак науке захтева организовање систематског самообразовања што се препоручивало заправо од искона.

3) Врло издашно средство је заузимање самосталног става према педагошким проблемима.

4) Веће развијање смисла за педагошки детаљ, нарочито у сопственом стручном домену дидактике. Потребно је истакнути потребу и вредност т. зв. „ситног рада“ на подручју дидактике, јер он може педагогици много да користи. Потребно је у свим гранама њеним сабирати доказе и факта која указују одређене закључке. Морамо настојати да се већ једном истргнемо из субјективизма који се огледа у противуречним погледима на наставну технику. На основу чињеница доћи ћемо до јединственог става а тиме ћемо и код јавности побудити поверење и поштовање за наш рад, о чијим резултатима и методама неће међу нама бити спора.

5) Посматрањем себе самих и искуством морамо изградити убеђење да је идејни занос средство које има вредност пре свега за нас саме, за наше субјективно спокојство.

6) Потребно је, дакле, организовати самоанализу и анализу других, нарочито анализу добрих практичара. Поред детаљне анализе ученикове личности потребујемо нужно и детаљну анализу личности учитељеве.

7) Као последње спомињемо једно од најефикаснијих средстава, а то је: посматрање идеала развоја школске праксе. Усавршавање школске праксе, духа школе у смислу васпитања за самоуправу и самосталност, за стваралаштво и предузимљивост, за индивидуализацију — то су идеје — силе довољно ефикасне, ако их проучимо до детаља и ако се покушамо с њима идентификовати. За то је потребно само добре воље и стрпљивости при студији те нове педагошке филозофије.

Однегујемо ли у себи позитиван однос према школским идеалима, проверићемо на себи тачност оног привидног парадокса: при већој радној ефективности осећаћемо се мање уморни. Својим малим снагама извршићемо више посла и вреднијег, Наше субјективно задовољство биће веће.

Превео Ф. Маслић, учитељ

Зи