Učitelj

5 ма =

Александар 1. Анђелић 347

Болно чедо

Декламација — Од Александра Н, Анђелића —

Шта претставља ова слика: (Мајку са дететом). Ко највише воли децу «Мајка. Како мајка тела своме детету: (Орпе моје... душо моја.., чедо моје.) Шта ради ин како изгледа дете када је здравог (Игра, се, трчи, скаче и весело је.) Да хи је дете весело кад је болеског (Није.) Па, шта онда ради (Лежи. Какве бу очи код болесног детета; (Мутне.) Откуда знаш (Видео сам кад је мој братић био болестан. Ако болесном детету пипамо чело и руке шта ћемо приметитиг (Приметићемо ватру, Ко највише седи поред детета% (Мати. Шта мати ради поред болесног детета; (Негује та и чува.) Шта ради ако је много болесног (лече, клечи пред икону и моли се Богу да јој сачува. болесно дете.)

Сад ћу да вам кажем једну лепу песмицу која. се зове:

Лежи чедо, болно чедо, Мутне су му црив очи, Чело гори, све га боли Ох, ко ћв му сад помоћи!

Та још јуче играло се, Тако ведро, тако вољно, А сад лежи у несвести, Тако, болно и преболно.

Код постеље мајка клечи, Лете сузе преко лица:

„Помози ми, Боже вишњи, Џодитни ми мог јединца, !

А. Боту се ражалило, Даде санку лако крило, Санак слети болном чеду, А чедо је оздравило.

Даље читам прву строфу полако и разговетно. После неколико ученика, појединачно, затим у хору, па опет појединачно, понове целу строфу, док је сасвим не науче. Затим се прелази на другу строфу. Поступак је исти као и код прве. Ко бе да нам све понови; Ученици понављају обе строфе, појединачно, па сви заједно и поново појединачно. На исти начин се обради трећа и четврта строфа.

Пошто је декламација утврђена, наставник каже да изађе једна од већих

девојчипа, (по селима су већином мешовита оделења) и један од мањих дечака.

Ти ћеш претстављати мајку, а ти болесно дете. Наместите се како мислите да је најбоље, а ми остали ћемо посматрати.

Дечко је летао на поднум од катедре, ставио торбу под главу и покрно се једним калутом. Девојчица, је селела поред њега, загледала, му очи, пипала и трљала руке и чело и изговарала прву и другу строфу декламадије. После је клекла на колена, плакала, молила се Богу и уједно изговарала речи из треће и четврте строфе. ;

За домаћи задатак да напишу сви ову декламацију, а на часу цртања дати им да је покушају илустровати.) ј

9 Једна методска јединка из збнрке угледних предавања Нови првдавач, која ће се појавити у промету 15 јануара 1936 год. и биће му цена, 15 дин.