Učitelj

280 Аншон Скала

слави наше војске, него ће оценити и мудрост наше социјалне политике и бригу данашње наше генерације за будућа поколења. Од нас самих зависи, како ће мислити 0 нама наши потомци и како ће судити о нама наша историја.

Заштита и васпитање дене ван школе

— Од Антона Скале —

„Општинска управа (поглаварство) је дужна помагати народну школу и указивати јој помоћ у свакој прилици, а нарочито у погледу васпитања и заштите школске деце ван школе.“ (5 152 Закона о народним школама).

„Дужност школске општине је старати се, по могућности, за обданишта за децу, као и за школске кухиње.“ (5 23 Закона о народним школама).

| О задацима заштите

Поред многих задатака општини као основној управној јединици стављено је у дужност и социјално старање о њезином становништву. Правилно вршење овог задатка даје општини значај проширене породице. Као добри родитељи, општинске управе треба да брину о својим грађанима, дају заштиту потребитим а помажу оне које треба помагати.

Као што је највећа брига родитеља да својој деци остваре што боље услове за њихов будући живот и старају се да им деца буду здрава, снажна, отпорна и способна за самосталан живот, тако исто и општинске управе треба прво и пре свега да воде рачуна о напретку и будућности деце којој је социјална заштита потребна.

Социјално старање о становништву, које почиње са социјалном заштитом деце, не састоји се, дакле, само у давању по“ моћи потребитим у новцу, оделу, намирницама, становима ни у сличноме, него ово питање претставља један врло важан социјалан проблем, утолико важнији уколико се не посматра само са гледишта надлежности појединих општинских управа или поглаварстава, већ са широког гледишта напретка и развоја целокупног југословенског народа.

На' социјално старање о становиштву, а нарочито на проблем заштите и васпитања деце треба да се гледа отприлике тако, како гледа лекар на болесног појединца. Лекар прегледа појединца, констатује његову болест и лечи га, јер он жели да се нојединац излечи и оспособи да може у здрављу што боље и што више живети. Социјално незаштићено грађанство, а нарочито со цијално незаштићена деца, исто тако претстављају „болесника“ коме треба свестране помоћи. Дакле треба испитати узроке со-