Učitelj

Заштита и васпашање деце ван школе 385

Врло је тешко у таквом случају подићи карактерну личност. Одевена идобро храњена деца имају услове за етичко развијање и усавршавање. На њу се може утицати поукама радом и игром. Васпитач мора оба случаја имати у виду при своме раду.

Исхрана има велики значај за телесни, умни и морални развој детета, па о њој васпитачи морају водити рачуна, јер на васпитање ништа тако не утиче као она. Код нас је исхрана деце како: у вароши тако и у селу читав васпитни проблем, који треба да. се постави на правилну основу и да се правилно реши.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

Заштита и васпитање деце ван школе

— Од Антона Скале —

ЈУ О законским прописима и о установама за заштиту и васпишање деце

Међу првим мерама треба да се помене Закон о заштити деце“

Код нас још немамо нарочитог закона, којим би било предвиђено јединствено регулисање заштите и васпитања деце. Од закона који су на снази Кривичним законом и Законом о кривичном“ поступку и на њиховој основи прописаним уредбама регулисано је васпитање деце и млађих малолетника. Школским законом је прописана заштита школске деце ван школе, што се ставља у дужност општинама и поглаварствима. На основу Закона о народним школама израђен је општи правилник о оснивању, уређењу и раду у обдаништима и другим сличним установама за заштиту и васпитање деце.

Прописи отсека МГ Закона о општем управном поступку важе и у погледу 5 2 Закона о народним школама и то нарочито у погледу става другог који гласи: „Државна власт ће принудити родитеље или старатеље, који занемарују васпитање своје или поверене им деце, на вршење дужности према њима. Она има права да од родитеља или старатеља, који су неспособни за вршење тих дужности (због разних порока, болести или немарности) одузме децу и смести у друге породице или у државне заводе.

Поред ових законских прописа налазимо и у Грађанском закону и у Закону о ванпарничном поступку прописе који донекле регулишу питање о заштити деце. Али и Закон о општинама прописује да су општине дужне да воде рачуна о социјалном старању о свом становништву. Овамо нарочито спадају издржавање и потпомагање недовољних и убогих, сшарање за одгој спромашне и напуштене деце, потпомагање добротворних установа и завода, старање за добро здравствено стање становника и. старање о физичком васпитању народа.