Učitelj

992 Милош Ђурић

мекоугћ тапазбта, оуа 2ајефтса пе зте да Кшнубе зак исту: азкентат, опа је рогмапа да зе роатјауа једпот шугдепии доотанта 1 пе тога шпан ззитећпо геНатогап Кагактег.

Кајтешпе уегије и ођгахоџапје Бидисе зуесоуесапзке 1ш!еотајпе КиНшиге, Која зИспо апшској, пе паршзта Тејшпјак! рјап, аџ се и аајо угеше | ме апшека, робто паче зћуајапје зуеја, пазе 2папје 1 паб дићоуш шуо зјој; у бе песо Чбо је 60 БИо и зјагим. Кајхешпе уегије, да се паба ероћа ргоцхтокоуа! огтошпи 21дпји 2а дићоупот зјођодот 1 да се зуе зразн Еугора. Кајхет по је еугорзк: тез!јапаћ, је оп а: пе ла опопати пази пагода Еугагје 1 зресШ сап пјћоу ројоХај и зуебзкот рјапи. Моупе гарадпјаске теуојцсјје, 1арат 1! пасјопа! — зосајан гаш, розјаје 5 Као одђгапа ргону шагкаенског Котишата. Као „тедт одбгапе“, оп1 5и 12отадет па ртпсфршта „ројасапе ха5ше“, дакје, Чезроћзк! ро зуојој ршофш. Моуа зјођода, ако зе опа гоф, гофсе зе зато ц Стата 1 гаутшсата Еугагје. Могећин, да оуо ргедозеса ! Кајгепе, када па једпот шезји зуоје сиуепе Кпјсе Кахе: пајђим Ап5сапзки гепезап5 — ако зе оп 1гуга — 1угуибе зе пезитпјуо и Кизу“ (51. 189).

Ма зе га кијето од Кајхешпса и зпуајапји зјођоде, Који оп па пе ;депнКкије за „зјободата патодишт“, апје порте ЕогтиШта збспо „аједта |иса зјободпе уоје“ и дићи Нђеганић Кап!оуаса. Маз од пјеса ден ега и зпари отратгасгопе тдеје, сје 01 зизјуо пасош Кајтетипса да ргејзјам! заугетеп, „шапазиг“ знспо Киђи Фапсизјић „Ибг-рапзега“, Коју зи зкернс! 1 Кој! п! и за пе уетији. АН и ордфт Шијата, оп паш је БИитак пизијас 1 па тогато за зуот зпасот да озебато збијци зипранста 1окоуа, кој! зрајајц пјесо“а (гагепја за пабит (гагепјшта.

Етика и развитак личности 7“ грчкој класичној лирици — Од Д-ра Милоша Ђурића —

Права супротност Солону јесте Теогнид, који је живео у другој половини У! века, а родио се у Мегари. У овом граду, пре рођења Теогнидова, држала је дуго времена власт у својим рукама аристократија. Али, како је Мегара основала насеља на све стране, а трговина, нарочито на Црном мору, доносила јој големо благо, ускоро се у њој с таквим благостањем развио средњи сталеж, који се заједно са сељацима бунио против аристократије. Већ пре Солона налазимо у Мегари тиранина Теагена, који је под личином народног пријатеља устао против дорског племства и дограбио власт у своје руке. После његова пада племство је завладало поново, и Мегара од тада постала поприште бесних партијских борби. Ускоро је и та влада била оборена, и власт узела разобручена демократија: народ протера племиће и донесе нове аграрне законе, на основу којих је имовина аристократије заплењена и подељена народним масама. Како је и Теогнид