Učitelj

Библиографија 427

за оријентацију у личном материнском животу и сигурне упуте за васпитање своје деце кроз живот, ово дело Штеклово претставља изузетак и оно заузима нарочито место, јер су у њему изложена не само дугогодишња искуства једног практичног лекара за душевне болести, већ н човека од великог научног гласа и знатне популарности. Док су Фројд и Адлер са својим, често врло једне страним погледима н са неким пророчким ставом продрли у многе редове наших читалаца н ту се укотвили, дотле је Штекл, одличан научник н критичнији писац, а са мањом претензијом на улогу порока — мање познат, нако његовим делима треба поклонити пажње ако не више, а оно тако исто као Фројду и Адлеру.

Писма једној мајци могу, наравно критички, читати, интелитентније и начитаније мајке, нарочито мајке наставнице, па се овима топло препоручује: Превод г-ђе Радунке Анђелковић — Чубриловић је потпуно успео и из њега се јасно види дивни Штеклов стил. Издање књите је луксузно.

Александар Н. Анђелић: Нови предавач. Збирка угледних предавања за основне школе. Београд 1936, 80, стр. 56. Цена 12 дин. Добија се преко писца: Земун, грађанска школа. — У последње се време нешто застало са писањем и штампањем диспозиција, за наставникова предавања у школи, ваљда, услед погрешног схватања уопште учитељеве самосталности у раду и из бојазни, да појединци искоришћавајући туђе диспозиције не упадну у обично понављање туђих образаца. То је погрешка. Диспозиције треба писатп за штампу као преживљена, лична искуства и као личне огледе у пракси, па ће она тако најбоље користити. Јер и наставник има право да користи туђе искуство, да та проверава у личној пракси и да га мења према својим погледима и према околностима у својој школи.

Колега Анђелић, сарадник нашег часописа, дао је у овој збирци: пет предавања. за [ разред, шест за [, седам за ЈШШ, седам за ЈУ и три предавања за вишу народну школу. Зато сва ова предавања треба испробати у пракси па онда о њима рећи прави и дефинитивни суд; овде се само на њих скреће пажња читаоцима.

Пјесме Филипа Вишњића, у редакцији и с предговором Божидара Томића (научно издање). Београд 1935, 80, стр. 272. Цена. 25 дин. Пјесме Филипа Вишњића, у редакцији и с предговором Божидара Томића (Популарно издање). Беотрад 1935, 8% стр. 190, цена 15 дин. Издање одбора за прославу Филипа Вишњића (филоз. факултет Универзитета у Београду). — Стотодишњица смрти тенијалног народног песника Филипа Вишњића, који је са профетичком интуицијом гледао у будућност и онда када је описивао доба, дотађаје и људе првога устанка и онда када је те догађаје уз гусле певао на разним странама, ратишта — понављамо, та стогодишњица има велики историски, књижевни и васпитни значај за садашњицу. Зато Одбор за прославу стогодишњице смрти Филипа Вашњића и није могао наћи боље обележје своје хумане и националне акције до научног и популарног издавања Вишњићевих епских песама, које по лепоти долазе у најлешше ствари те врсте у свима народним књижевностима уопште. Уреднички посао око издања Вишњићевог дела са пуно најбољег смисла и талента извршио је г. Божидар Томић, који је овим великим својим прилогом вадужио ни нашу књижевност и нашу науку. Поред предговора у научном издању ове гбирке, описан је живот и рад Филипа Вишњића и уз сваку песму је додато њено главно тумачење н њена историска истина. Нарочито педантно су израђене свудије: Историска и књижевна сведочанства о Вишњићу као песнику, Главна обележја поезије Филипа Вишњића. Подела Вишњићевих песама и њихова књижевна вредност, Старе народне песме које је Вишњић прерадио и Регистри и речник личности и географских имена. Из популарног издања је изостао сав научни апарат, те се може дати у руке сваком човеку па народа и сваком ученику.

Ми најтоплије препоручујемо оба ова падања: Маучно за учитеље и школске библиотеке, а популарно издање за сву школску децу и народне дечје књижнице, јер приход од ових издања намењен је подизању основне школе у Вишњићевом родном месту — Српској Трнови.

Живојин Д. Карић: Антологија југословенске савремене дечја књижевности, Београд 1936, 8, стр. 176, цена 22 дин. Издање књижарнице Јеремије Ј. Џелебџића Београд Карађорђева 615. — Наша школска деца ву сада у много