Učitelj

Дељење на једнаке делове 699

мридева, већ се задовољавамо да се они сви схвате као група речни које чине једну врсту. Та подела је предмет специјалног предавања.

ТУ

Нека устане Пера: Што је он устаог (Казалн сте његово име). Седи Перо! Шта ја и ти сада радимо Јово; (Разтоварамо). Шта ја радим“ (Питате). Колико Бака мени обично нешто одговара: (Један). Ако би одговарала већина: (Била, бе ларма). Кад се овде чује лармаз (Кад останемо сами. Је ли то лепо лармати“ По колико вас улази у учионицу кад звоно звони; (По 2). А кад сви из ове учионице и из друге; (По 4). — А кад вам на часу гимнастике у дворишту кажем: мирног (По један). Шта децо казују ове речи: 1, 2, 8, 4, итд.% (Број али колико, добићемо одговор). — Ко ће то написати“ Пишемо — један две нтд. у одређеној рубрици. Који разред улази у учионицу најпре — ујутру“ (0 Па онда (ПЦ) итд... — А шта се чује иза команде мирно кад вежбамог Па онда% (Разбројс). Шта ви тада радите; (Први други). Шта казују те речи; (Који по реду). Јест, рецимо трећи, казује да су пред њим 2, и он је трећи.

Ко ће написати 1, ЦД, П, ЈУ итд. Ти! — Ни овде не може бити речи 9 подели и врстама бројева — као н код придева и овде треба један час за опепијалну обраду врста.

А знате ли ви зашто треба у гимнастици стојати у редовима“ (Лепо изтледа). Још (Нема одговора). Би ли ја видео сваког ученика, ако би стојали тде ко хоће; (Не). А у редуг (Видите). Три клупе — шта означава реч три: А како ћемо рећи ако имамо толико депег (Троје). Кад видимо групу људи од 8 како кажемо (8 људи). А јагњади“ (Осморо). Ко ће то да напише Ти (пише осморо, троје, петоро и то у рубрици бројева). Шта дакле, казују ове речи“ Број). Да то напишемо. Ти! наслов — број.

М

Утврђивање. — Ко ће сада да прочита све што је на табли написано“ Ти! Ти! Шта је све тог (Разне речи). Дакле имамо децо речи које казују (деца. набрајају оно што ја показујем: имена, радње, какво је и број — подвучену реченицу имамо речи ..... нанипсати на врху табле те ће на крају све нзгледати као на овој табели.

Ко ће ми сада да прочита само радњег Бројевег Именаг Какво је

Извадите читанке! Нађите чланак: »К]ефуа« па испишнте сва имена и радње као што су на табли поређани.

За домаћи задатак: Нека испишу по неколико реченица у којима ће бити по неки придев.

Овим би углавном предавање било завршено и дат појам: „Разликовање речи које казују: имена, радњу, какво је и број“. А понаособ би дошла детаљнија обрада појединих врста ма да наставни протрам о том ништа није изрично рекао.

Томан Брајовић

Дељење на неједнаке делове

У животу, у пракси, често се дешавају случајеви да треба нешто да со подели на неједнаке делове, а такви случајеви врло ретко се чују у нашим школама. У намери, да потпуним ту празнину, изнећу овде неколико таквих примера, као грађу за предавање рачуна, и показаћу како се они обрађују.

На пример:

1) У две котарице има 180 јаја, али не подједнако, пето у једној је два пута колико у другој. Колико је јаја у једној, # колико у другој котарици;

Као што се види ово изгледају доста чудновати примери. Не зна се колико има јаја ни у првој котарици, а кажемо да у другој има два пут толико. Зна се само колико је у обе котарице, и зна се да У другој котарици има два пута колико у првој, а не зна се колико је у првој котарици.

Но н ако је то обоје непогнато, опет се то може израчунати, и то овако:

Кад се каже да је у другој котарици два пут колико у првој, то значи да је у првој котарици један део тих јаја, а у другој да су два таква дела;