Učitelj

700 Ђорђе С. Којић

те — према томе — ова јаја треба поделити на трн дела. Кад се то уради, онда на један део дође 60 јаја. То је било у првој котарици. А у другој је било два пута толико, то су 120 јаја. Оних 60 јаја у првој котарици и ових 190 у другој, јесу 180 јаја, у обе котарице, а толико смо н рекли да их је било.

2) Неко има у два џепа 240 дин. али не подједнако, него у једном има 3 пута колико у другом. — Колико је дин. у једном, а колико у другом џенуг | Чудноватост оваквих случајева (примера) огледа се п у овом рачуну. Не знамо колико је дин. у првом џепу, а кажемо да је у друтом џепу три пута. но толико: Знамо само да је у другом џепу три пута колико у првом, али ни то не знамо тачно колико је!

Но и ако то обоје не знамо тачно колико је, опет се н то може израчунатл, као пи овај предњи рачун, овако:

Кад је у другом пепу 8 пута колико у првом, значи, да су у њему три дела тих динара, а у првом џепу да је само 1 део. Према томе, ово треба поделити на 4 дела. — Кад се то уради свуда ће доћи по 60 дин. То је један део, који је био у првом џепу. У другом џепу било је 3 пута толико, то су 180 дин.

Сад да видимо да ли је тачно тако. У првом џепу, рекосмо, да је било 60 дин. а у другом 180 дин. То је света 240 дин. у оба лепа, а толико смо н рекли да је било у оба цепа.

Израдити тако још и ове рачуне:

8) Једна крава н њено теле тешки ву 570 кг. Крава је била 5 пута тежа од телета. Колико је ке. било у телету, а колико у кравиз

4) За време рата, у једном боју, било је рањених и погинулих 450 војника. Рањених је било 4 пута више нето погинулих. Колико је ту било погинулих, а колико рањених војника

5) У једном селу, једној варошици и у једној вароши било је свега 980 ђака. У селу је било најмање ђака, у варошици 2 пут толико, а у вароши + пута колико у селу.

" Колико је ђака било у селу, колико у варошици, а колшко у вароши,

Кад се каже да је негде начега било најмање, али не зна се колико, или неколико, онда се то увек броји као један део. Ово треба добро упамтити.

Према томе, овај 5. рачун треба поделити на 7 делова, јер у селу је било најмање ђака, то је 1 део; у варошици 2 пут толико, то ву 2 дела; п у вароши 4 пута толико (колико у белу), то су 4 дела. Отуда свега 7 делова. |

Кад има овако да се дели на више делова, онда треба увек записивати колико долази на који део, па после то све сабрати, да се види хоће ли изаћи колико је речено да је било свега. То ће бнти овако:

у селу 140 ђака у варошици 280. , у вароши 560. ,„ Света 980 ђака,

А толико је п речено да је било свега ђака.

Овако треба парадити и ове рачуне:

6) У једној цркви има 3 звона. Најмање има неколико кг. (то је један део); веће пма 2 пут толико, а највеће има 83 пута колико прво (мало) звоно. А у сва три звона има 300 кг. Колико је килограма у коме звонуг %

Овде има ови килограми да се поделе на 6 делова: Од куд су тих 6 делова

т) Неко је оставио, после своје смрти, 9800 дин. да се подели на његова 3 детета овако: Најстарији син да добије неколико хиљада; ћерка да добије 2 пут толико; а најмлађи син да добије 4 пута колико најстарији. — Колико ће које дете добитиг

Ово треба поделити па 7 делова. Од куд су тих 7 деловаг “

8) Четири ортака зарадили су 10.000 дин., али неће поделити подједнако, јер нису подједнако ни радили.

Ту зараду они ће поделити овако: Први ортак не зна се колико ће добити. (То значи да ће он добити један део те зараде). Други ће добити 2 пут колико први. Трећи ће добити 3 пут колико први. И четврти 2 пут колико први.

Колико ће који ортак добитиг

На колико делова треба поделити ову зараду“

Напомена. Као што се видп, сви ови рачуни раде се на један исти начин, по једном петом калупу!

ни