Učitelj

706 Свет. Д. Миловановић

ин Абнсинија. Шта највише задаје јада Абисинцима% = Италијанска авијација. Зашто; — Зато што она свакодневно бомбардује њихова села н градове. Ко је боље наоружан; — Италија. Заптог — Зато што има бољу авијацију. Који начин борбе је данас најбољи“ — Најбоља, најбржа и најсигурнија је борба на ваздуха, авионима. -

Можемо ли и ми да направимо авнон нетинскиг — Можемо малн, али он не може да лети. Е, хајде, да видимо... Добро. Сутра ћемо цело по подне то да радимо. 8 | Записати: У ваздуху се обавља ваздушни саобраћај.

ОСОБИНЕ ВАЗДУХА

: Осећате ли, децо, ваздух кад је мирно времег — Не осећамо. Може ли се ваздух кретати: — Може. Хајде да пробамо. Нека _ свакн маше руком поред лида. Тако. Шта осећате сад; — Осећамо како нас нешто хлади. Џа шта је тог — Ваздух. А шта је оно што кажемо „дува % — То је ветар. Како постаје ветар — Кретањем ваздуха. Шта покреће дечји балон; — Ветар. А ваздушну лоптуг — Опет ветар.

Сада ћемо видети како то бива.

Дај, Предраже, једну свећу. Узмн ти, Момнре. Упалн их, Ботољубе. Дајте нх овамо. Отшкрините врата од учионице. Опустите једну свећу крај отворених врата на под. Ти, Драгићу, подигни ту другу горе н држи је у нстој висини. А, тако. Рледајте у један и други пламен. Шта видитег — Видимо да се пламен горње свеће повија ка пољу, а пламен доње — унутра. Зашто тог — Зато што се ваздух креће. Јесте. Ваздух је неједнаке густине н топлоте. Који је ваздух топлији“ Овај у нашој учионици. Зашто“ — Зато што се учионице загрева. А који је, онда, лакши: топлији или хладнији; — Топлији је лакши. Шта се дешава у овом случају“ — Топлији ваздух, као лакши, пење се. торе и излази напоље, а хладнији ваздух с поља струјни доле н тако се меша. Зато се н пламен свеће укрштено повија. Шта се дешава са ваздухом на овај начин, — Ваздух се креће, струји. Мспробајте сама свн ово сами. Јесте ли се уверили; — Јесмо. : а

Када се ваздух јаче креће, шта постаје; — Кажи ти, Михаило. Тада постаје ветар. А када само тихо пнркаг — Поветарац. Како се то. обично назнва% — Тихи поветарац. А услед чега дува веома јак ветар: — Услед велике разлике у топлоти ваздуха. Шта-ту бива; — Ту се ваздух нагло меша н тежи да се изједначи. Како се зове такав ветар“ =— Вихор илн олуја.

Где је лети хладнији ветар, у шумн нли у пољуг — У шуми. Шта се брже загрева, вода или земља; — Брже се загрева земља н ваздух на. њој. А шта се брже хлади; =— Земља се брже хлади од воде. Где се обично стварају лети преко дана ватрићи“ — Крај шума и, вода А ноћу“ — Опет на тим местима. У чему се састоји разлика“ — Дању пирка ветар с земље на море, а ноћу са воде на земљу. пе у ту га

Шта доносе ветрови — 'Облаке. А шта на облака пада — Киша. Шта се'дешава пред промену времена% — Дувају ветрови. Чиме су кише праћене; Ветровиму #38 „ПАВљИНаЕне ЈАЗЉИА. с35 БУЉАСА АЛ:

Записати: Кретањем ваздуха ствара се ветар.

Е КЕ 50 3; . УНА Баба вина ЗГУСНУТ, РАЗРЕЂЕН И ИСТИСНУТ ВАЗДУХ.

'дд чега завнсн кретање балона у ваздуху: — Од ветра. А како може да се попне балон у вис када је телики и тежи од ваздуха“ — Сигурно је тако направљен. Да ли и њега тера мотор као авион н ваздушну лађу — Не (Објаснити деци начин прављења балона и принцип пуњења водоником, да би бно лалшши од ваздуха). Кажите ми сада од какве је материје направљен балон% Од такве која не пропушта ваздух. Којим се гасом пуни“ — Водоннком. Заштог — Зато што је он лакши од ваздуха. А шта бива са ваздухом из балонад — Ваздух се истисне. Кад се ваздух истисне, као што је овде случај, како се то кажег — Каже се: истиснут ваздух. Шта омогућује балону да се пење увис и да се креће; — Тај лакши гас од ваздуха и његових састојака, водоник омогућује му пењање увис и кретање помоћу ветрова. (Објаснити за овим деци да се балон из ваздуха спушта на земљу онда кад му се вентили отворе и ваздух почне у њега да улави, потискује водоник, разређује та и изједначује се са спољним ваздухом под притиском и општем природном правилу тежње заузимања свог празног простора).

па