Učitelj

Библиографија 717

билује херојима дела за Отаџбину. Зето је г. Илић одабрао и обрадно осамдесет

кратких биографија највећих историских личности на евих југословенских пле-

мена н тако пружио у руке југословенске младежи једну занста не само неопходну, корисну, већ и једну одлично технички опремљену књигу, која ће служити као одлична допуна њиховом национално-историском образовању у школи. Она ће добро доћи и свима ђачким родитељима, који треба да познају своју историју боље од својих малишана. Препоручена је од Министарства просвете и Министарства војске и морнарице.

Никола Трајковић: Сироче и богаташ, роман за младеж. Илустровао В. .. Жедринеки. „Златна књига“ св. 56. Издавач Г. Кона. д. Београд 1936, ер. 5". стр. 146, цена 15 дин. — У последње време почиње у нас да се обраћа. пажња. на оригинални роман за младеж. Међу најбољим стварима те врсте последње „сезоне долази „Сироче и богаташ“ г. Николе Трајковића. Иако писан за младеж, нако му је главни јунак дечко од петнаест година, Живојин Синмићевић из једног села Поморавља Велике Мораве, ипак је роман са правом романском кон“ цепцијом и свима заплетима, мукама ни борбама кроз које је његов јунак пролазио до срећног свршетка, до победе и „завољења правде“. И што је од највећег значаја роман је дат у наној средини, са нашим наравима пи са нашим социјалним приликама ни појмовима.

Ратно сироче Живојин тражи право за своје имање, које му је отео сеоски зеленаш тазда Вуле Паук. Није била лака борба тог дечка са Пауком, који је свуда зашлео мреже да Живојин не дође до свога права и који није презао ни од пушке, ни од отрова, да утре све трагове свога насилништва преза, Живојину. Давид се ухватио у коштац с Голијатом. Али стицајем околности Ки војин наилази на Светислава Петровића тртовца из Београда, — човека са села који се од сељачета сопственом енергијом уздигао до високог положаја у друштву (али који није заборавио на своје социјално порекло), који му помаже у борби за право. Напослетку, Живојин долази до имања, које му је отео Паук; правда је победила.

Ми топло поздрављамо појаву овог дечјег социјалног романа из наше средине и желимо да нам писац пружи још неку ствар сличне врсте.

_ Милош С. Матовић: Гнгздо на крову и друге приче. Београд 1936, с.р 8", стр. 64, цена 8 дин. Издавачка књижарница Јеремије Џелебџића, Карађорђева 61. — У овој великој дечјој приповетци све је преживљено, проосећано и реалистички изнето, онако како се збило и збива у друштву. Велика породица малог чиновника у стану на петом спрату, испод кровне терасе, њен тегобни живот и њене радости кад креће у село, у природу насликани су необично топло и непосредно. Дивна наша социјална дечја приповетка, коју ће деца б радошћу читати. Уметничке илустрације т. Владе Марјановића одговарају тексту.

Гвидо Тартаља: Младо дрво (приче ин песме за децу). Београд 1936, ср. 80, стр. 64, цена 8 дин. Издавачка књижарница Јеремије Џелебџића, Карађорђева 61. — Ово је седма књита г. Тартаљина песама и прича за децу. Пишчево име је познато и дар за ову врсту књижевности несумњив. Неке песме из ове збирке, као: Суша, Деда, Дечко и мечка. Роса. Љубичице н Јеж — заслужују да Уђу у сваку антологију дечје песме -и у читанке за основну школу. То важи и за приче: Бака тражи одмену, Зачарана таблица, Јама и Тврдице. Линорезн т. Б. Теодоровића успешно су изведени.

Саша Чорни: Дневник Фокса Мики, с руског Мил. Р. Мајсторовић. Београд 1986, ср. 8%, стр. 64, цена 8 дин. Издавачка књижарница Јеремије Џелебџића, Карађорђева 61. — После већег дечјег романа ,„Дивно лето“, добијамо на налпем језику и ову ствар велшког руског дечјег писца, О. Чорног. Кров дневник Мики фокса — „првог писменог пса на свету“ — деца се упознају са градским животом и његовим „зтодама“ и „незгодама“. То је уједно фина иронија на мноте појаве у граду. Деца ће овај „Дневник читати са пуним одушевљењем. Уметничке илустрације г. Ф. Рожанковекот одлично допуњавају текст.

По Мартинсковој, Хораку, Либичеку и др. Мој живот, прерадили н уредили М. В. Матић и М. К. Станојевић. Београд 1986, ср. 80, стр. 64, цена 8 дин. илустровано. — Нарочито је француска дечја књижевност пуна оваквих састава. Изгледа, да том француском традицијом иду, делом и чешки писци, Мој свет се налази на средини између литературе и научно-популарне књижевности; нека врста допуне завичајној школској настави. Разуме се, да састави ове збирке, уколико се односе па природну средину дечју, далеко заостају иза дивних