Učitelj

718 Билпографија.

приче Робертса, Лонта, а нарочито Е. Сетон-Томсона, Али стоје изнад грубо тенденцнозних прича А. Покровског, или популаризаторске литературе Сљешцова, Бељшеа, Лункевича и Рубакина. Но, н поред све-опрезности, у појединим одељцима ове збирке провејава гнтропсморфизам, тј. животиње н ствари третирају се са гледишта човекове мисли, те тако губе праву природњачку научну вредност. Приређнвачима бн скренули пажњу на ту омашку, да се је у будуће клоне. 5 М. Р. М.

в) Страна књига

а ЈЗозећ Непагесћ: Џуод до ођеспе редадоф!ку (Увод у општу педагогику) Прав 1985, стр. 158, цена 20 чешких круна.

Као друга свеска библиотеке „Књнижница средњошколских проблема“ коју издаје Централно удружење чехословачких професора у Прагу а у редакцији универзитетског професора д-р Стејскала — нзишла је недавно ова књига професора Хендриха.

Аутор је поставно задатак да почетницима пружи. кратак, прегледан, крнтичан и јасан увод у проблеме ошште педагогике, који су не само сложени већ н одвише замршенн да би се почетник лако могао у њима снаћи, поготову кад се" узме да му и педагошка, терминологија задаје тешкоћа. Полазећи од те практичне потребе аутор. упознаје читаоце с тиме. шта је педатогнка; које су њене помоћне науке 6 значај њихов за педатотику; могућности васпитања, његог. циљ, факторе н смерове, Даље аутор. критички оцењује нове струје у педатотици, њихов карактер, циљеве н резултате, наводи њихов значај за педагошку теорију ин праксу. При свему тому аутор не упада у детаље, већ све оцењује в једног вишег, јединственог становишта. Не намеће нигде свој суд, него потстиче на самостално критичко размишљање.

Дело ће одлично послужити својој сврен, а моћи ће да послужи и као увод у студију монументалног. дела. Каднеровог »2аКкјаду ођеспе редасов ке« (Основи опште педагогике), које је за почетника н преошпширно н претешко. Сем тога. ова књига, проф. Хендриха допуњава дело Каднерово, уколико се ради о новијим педагошким струјама ни. правцима. >

.- Књиљу препоручујемо и читаоцима „Учитеља“, којн знају чешкн, као олдличан. преглед педагошке филозофије н опште-педатошке проблематике.

=> 2 Масјам Рећода, п2 загадпји Ј. Тгајега, М. Глетала 1 М. Кићпејоуе: Ргахе гкој5кбћо текеп!. (Ртакза којКког таегеп ја; Тезћоуапје п -пагодпој Укоћ). Тадајо »ремећу! Котепзкећо« џ“ Ргаст,. 1936. 567. 332, сепа 50; Кб.

Код нас се у широј педатошкој јавности релативно мало зна от. ав,. дидактичким (наставним) Тестовима, који се не смеју заменити или ндентификовати а психолошким тестовима. 0 њима је код нас — колико нам је познато врло мало, управо ништа писано а ни. практички није ништа рађено. У Чехословачкој је по томе питању урађено много, највише заслутом д-ра Пржиходе који је још пре.6 година издао дело „Теорија школског мерења“ као Т део шире заснованог дела „Педотехника“. Сад је атнлно учитељско надавачко предузеће »Редтећу! Котепзкбћо« надало ову књигу као други, практички део те „Педотехнике“. Размак од б година објашњава се тиме што је овде. аутор хтео да пружи примере. „домаћих“ наставних тестова за поједине предмете тј. тестова нарађених према чехословачким. приликама и потребама, а прокушаних и стандардизованих на основу опсежних радова. да тих 5 година свршен је добар део тор посла, већином на огледним школама односно на реформним школама које је организовала Реформна комисија при Школи високих педагошких студија У Прагу. Преглед тог рада даје аутор у П одељку књиге, редом за: наставни језик, рачун, завичајну наставу ни реалије.

У И! одељку расправља аутор о томе како да се обраде резутати добијени тестовањем, а у | одељку о методским основама тестовања (врсте наставних тестова, њихов значај и функција у школи, упутства за састављање нових тестова и за рад с њима). Док је у П одељку аутор утврдио да је већина »домаћих“ тестова зтодна, углавном, да буде један од критерија за објективније оцењивање ђака, дотле у ТУ одељку приказује диагностичку вредност наставних тестова, — Другу половину књиге заузимају основи педатошке статистике. Ту је прегледно и систематски изнета статистичка техника, уколико је она по-

а