Učitelj

"ШВЕДСКА

Амбулантне школе за Лапонце. Оташње школа у Лапонији је знатно побољшано. Сад има тамо 35 номадских шко„ла за ниже разреде, које раде у коли бама од 1 јула до 5 октобра. За два "старија разреда постоје сталне школе у евелима; оне раде зими, Наставу предају Лапонци на шведском језику. Амбулангне школе су у потпуној усамљености, али у близини неког лапонског логора. "Таква школа има три колибе: једна је -за ђаке, којих има по 8 до 10; друта је учионица, а трећа је остављена учите-љици. ЈЕНГЛЕСКА

За мале Лондонце. Општинско веће трада Лондона (Бопдоп Сошпђу Солт) усвојило је 1985 тодине један програм за побољшање целокупне јавне наставе у Лондону у року од три године. За извршење овот програма, у току од три ттодине, биће потребно два и по милиона «фунти стерлинта, не рачунајући годишње повећање текућих расхода које износи за прву годину 428.000 ф. ст., за другу годину 622.000, за трећу 721.000, ода се после стабилизује на годишњи издатак од 439.000 фунти стерлинта.

Тће Ађеу Еојк Рагк. Под овим имесном отворен је 1984 године, близу Лондона, у месту званом Меју Вагпећ, парк у који долазе сваког дана хиљаде посе"тилаца, нарочито ђака, увек под управом стручњака. У парку је изложен раздвитак предмета за свакодневну употребу у живот почев од каменог доба па „до краја ХЛХ века. Ту је изложен развој начина живота у В. Британији: преисторијско село са моделима колибица у природној величини, намештај и алатке из палеолитске епохе, римска вила у

"Бретањи, црква из средњег века, соба аз |

"времена Јелисавете итд. У будуће стајринске зграде које морају да се руше

моћи ће се реконструисати у овоме пар“ ку ако имају какву историјску вредност.

КИНА

Издаци на просвету. По новој ортанизацији Републике Кине, крајем 1984 тодине, озакоњено је да издаци на на родну просвету морају износити најмање 1590 државног буџета; затим најма“ ње 3090 буџета провинцијских, окружпих и среских. Просветни фондови, независни према постојећим законима, у“ живаће и надаље државну помоћ. Сиромашним провинцијама даваће држава помоћ за просветне сврхе.

Обавезна настава. У Кини се заводи обавезно школовање од 1 маја 1936 године. Да би се сузбио аналфабетивам у што краћем времену, законом је утврђен обавезни минимум знања за сваког грађанина. Власници индустријских преду“ зећа и фабрика и студенти дужни су да ликвидирају аналфабетизам код одраслих. Сви власници предузећа и фабрика који би избегавали да у својим радионицама ортанизују вечерње течајеве обавезне за све аналфабете у њиховој служби, биће кажњени великом тлобом. Студенти који се не би примили настав“ ничке дужности у овим течајевима, или би ту дужност вршили немарно неће се пуштати на полагање испита.

На крају прве године овога рада све ће казне бити пооштрене. Власници ће. бити глобљени понаособ за сваког неписменог радника. Од месеца маја 1987 1. сваки полициски ортан имаће право да заустави на улици сваког грађанина и да га с места испита из основне писмености. Нађе ди се да внање није довољно, непосредно следује глоба. У почетку ова ће глоба бити минимална, али ће да се повећава сваке године. Влада се нада да ће оваквим мерама за кратко време ликвидирати аналфабетизам у Кини.

По Вијена ди Вигеач ]. 4 Едпсаћоп

В.Н. Ш.

хитно ПОШАЉИТЕ ДУЖНУ И ТЕКУЋУ ПРЕТПЛАТУ Учитељ излави у месечним свескама од 5—6 табака. Годишња му је цена за чланове Југ. учит. удружења 50 дин.; за нечланове и школе 80 дин:: сза ђаке учитељ. школа 45 дин. Претплата се полаже унапред макар на пола тодине на Југ. учит. удружење, Беотрад, чек. рачун 93.081.

Одговорни уредник МИЛИЋ Р. МАЈСТОРОВИЋ

учитељ "Београд, ХГ — Боже Јанковића број 30

Власник ИВАН ДИМНИК претседник Југословенског учитељског удружења Београд, Краља Милутина улица број 66

Телефон 22-585

_________________________________--__--------н квинте

ЛШетампарија „Привредник“ Жив. Д. Благојевића, Београд Кн. Михаилова 3. Тел. 21-540.