Učitelj

ране слике, које се годинама повлаче, пожутеле и нимало занимљиве. Оне саме атмосферу школске учионице чине невеселом и не уносе нимало шароликости и ведрине. Из године у годину овакве слике престају бити објект посматрања. Данас, када је декоративна уметност у толикој мери развијена, збиља нема смисла задржати стари изглед школских учионица. А то се може на лак, врло једноставан начин и јефтино постићи. Кад се изрезују разни текстови и новински исечци за наше зидне новине, зар нам није успутан посао из новина и листова исећи сваку згодну слику, која нам се укаже подесна за наше ђаке. Сваки дан наћи ћемо у новинама згодне слике наших градова, разних пејсажа из разних делова државе, знаменитих места и других занимљивости. На тај начин можемо временом створити врло лепу збирку и имати скоро целу нашу државу у сликама. Приликом учења географије, те ће нам слике послужити као згодно васпитно средство. Сем тога опет од новинских исечака можемо створити посебне збирке чисто декоративног карактера, који ће деловати пријатно и естетски, а то је свакако и потребно и васпитно.

Дакле, овај јефтини рад отвара нам широке могућности и њиме се може много постићи, ако се правилно примени и ако се схвати његова пуна вредност.

Када је већ реч о радној школи, о школи као животној заједници, о којој се толико теоретише и прича, онда до нас стоји да та теоретисања добију једном практичан значај и да од свега оног што сматрамо у савременој педагошкој пракси као напредно и добро примимо и применимо оно, што нам је могуће с обзаром на наша материјална средства и на прилике у којима живимо.

Истина, прилике, под којима данашњи просветни радник, данашњи учитељ живи и ради, не пружају и могућности учитељу као човеку да све своје снаге употреби у раду на просветном идеалу чији он треба да буде носилац. Напротив те прилике стварају данас од учитеља обичног беамтера, чију снагу апсорбује брига за свагдашњи живот. Али и поред свега тога морамо бити свесни да учишељ по свом положају мора да буде носилац напредног, па и сама ша свест биће довољна да будемо ствараоци напрешка како у школи тако и у животу и она ће нам давати снаге да одржимо идеализам и веру у боље, што је потребно у сваком сшваралашшву.

ШКОЛСКИ РАД

КРУНА АЛЕКСИЋ; Појам о гласу

Помоћна наставна средства: виолина и гитар.

1) Гласови (звуци) с мршвих ствари. а) с иструмента. Тек што смо свршили молитву зазвони телефон у ходнику. Шта се то чује> (телефон) Видите ли телефон2 (не) Него (чујемо) Шта чујете 2 (глас звонцета од телефона) Шта још звони слично телефонском