Učitelj

136

звонцету 2 (наше школско звоно) Кад сте га чули2 (мало пре кад, смо ушли унутра) Где сте још чули глас звона» (на цркви) Да ли је то исто као наше звоно> (не, оно је велико) Да ли сте чули још неки глас од нечег другог» (глас клавира) Узмем виолину и повучем неколико пута гудалом. Шта чујете» (глас виолине) Исто то учиним с гитаром. Јесте ли чуле још с неког иструмента> (с тамбуре, мандолине, флауте) Шта на улици чујете кад идете» (сирене аутомобила) Како се чујег (у, у, ту) Кад лети аероплан шта чујете» (како вржди у ваздуху) Хајде, све заједно да покажемо како се чује глас од аероплана! (р. р. р).

6) Из природе. Над прозором зашушта лишће јаблана од ветра. Тишина децо! Шта чујете сад» (шишти лишће) Зашто шушти» (од ветра) Да ли је која била у шуми кад дува свако ветар» Шта си тамо чула (шуштање) Како си баш чула (ш...ш.. ш...) Да ли се сећате како се чује кад дува јак ветар (чује се глас ветра) Да, али како се то каже друкчије за ветар» (ветар фијуче) Хајде, сви да будемо ветар па да фијучемор (у.. у... у) Да ли је која од вас сад за време лета пролазила покрај неког потока Шта се чује кад вода тече» (глас потока — жубор потока) Како се баш чује» Хајде, да жуборимо (ж, ж. ж).

2. Гласови живих бића.

а) Инсекаша. Шта је оно на прозору 2 (мува) Тишина! Шта чујете 2 (мува зуји хтела би да изађе напоље) Отворим прозор и она излети зујећи. Како мува зујиг (3...3...3) Која још буба тако зуји» (пчела, зоља, велика мува).

6) Живошиња. Која је од вас била преко лета на селу» Шта је тебе свако јутро будилор (петао) Да ли је и то глас (јесте) А кад гуска храни гушчиће како виче» (с...С...с) Кад прођете сеоским улицама шта се оно чује из сваког дворишта» (лавеж пса) Шта је то што чујемо код пса (исто глас) Какав глас има мачка» (мау, мау) А коза (вео, вео) Како овца зове своје јагњег (бе, бе) Како крава зове своје теле» (му, му) Кад су свиње гладне како траже хранер (грде) Каког (гр, гр, гр).

в) Човека. А кад ми говоримо да ли ту има гласовар (има) Кад се чудите нечему кажетег (0...0...0) А кад не дате једна другој гуму како кажетер (е...е...е) А кад се нека забрља мастилом како кажете (и...и...и каква си) Где све има гласова кад ми говоримор (у речима) Да ли је то глас кад ја кажем врата» (није, то је реч) Има ли у овој речи гласова» (има).

8. Анализа речи на гласове. Колико има гласова у речи врата» (пет) Како иду редомг (в, р, а, т, а) Који је други» Који је четвртир Који је трећиг Који је првиг Који је пети» Хајде, свака да смисли по неку реч и да изброји колико има гласова. Деца ређају речи и анализирају на гласове.

4. Речи с гласовима: 4, Ћћ, џ, ђ, л и р. Пошто деца ове гласове у говору врло често замењују један другим и то се продужује и доцније, то је потребно још на овом ступњу исправити и навићи како језик тако и слух на тачан изговор и употребу ових гласова. Ове се вежбе врше у хору и појединачно. Хајде,