Učitelj

___________---_----=-_-_--__-- __- „-___=_ „о _„м ___________ 127

Poslije kiše — sunce

Iza gora, famo s juga Gle, fu kaplje, Huji vjefrić, Sad već sipi, Jugovina, vele ljudi, Ovdje pada Biće kiše,. Više, lijeva, Još i više; biće bure, lii što je? Jer po nebu dosad plavom Ploha fo je Crn — oblaci k nama Jure. Ceslom praši Ko da jaši, S polja žurno kući sad, Svud se puši, Prikinite odmah rad, Bije, bije Seno u plast} Pa sve lije Koj' još časak Ko iz kabla.

I odmah će kiša pas}

Učenica je po drugi put čitala pjesmu, lagano, glasno i čuvsiveno. Ni kod ove pjesme nijesmo nišla objašnjavali. Sve Je u njoj bilo rečeno. Samo je, kako rekoh, freba lijepo čitati.

Opet smo načinili krafak odmor.

Tada je pred svoje drugove i drugarice izašla učenica koja ima Brlić – Mažuranićevu zbirku priča (Priće iz davnine), pa nam je kazala sadržaj priče Regoč. Prikazala je da se lu radi o Regoču vilenjaku koji živi u Legen gradu i o vili Kosjenki. Regoč i Kosjenka upoznali su se ı pošli u svijet. Najprije su putovali pod zemljom i tamo doživjeli razne zgode i nezgode. Onda su naslavili put zemljom, i fako dospjeli do čobana i čobanica koji su čuvali stada bijelih ovaca. Radi pašnjaka zamrzila su se dva susjeda sela, pa su jedan dan seljarii jednog sela provalili nasip i potopili polje, da Тако ипшће proflivnike. U najvišoj su opasnosti bili čobani i čobanice kao i njihova stada. Spazio ih je Regoč, jer je svojim lijelom i snagom svojom obuslavio poplavu. Među čobanima najbishiji je bio Ljilja. Taj je nagovorio Regoča da probije zemlju i Tako otopi polje. Seljaci su došli i počeli zemlju orati. Kosjenka se zaljubila u LJilju, otišla s njime u selo, a Regoč se vratio u Legen-grad.

Ime grada i lica zapisali su učenici u svoje bilježnice i na školsku ploču. :

Sadržaj priče ponovili smo zajedničkim pričanjem.

| омај зто rad završili uhvrdivši šta smo ovaj radni sal čifali i pričali.

Na kraju smo ulvrdili zadatak za 22-Iil, a taj je glasio:

1) Pričanje novinskih izveštaja.

2) Pregled svega rada o poplavi,

*

Posljedni dan našega rada, dakle 22-II, opet je raspored rada bio ubilježen na školskoj ploči, a kod učenika u njihovim Dnevnicima, pa se,