Učitelj

Pojedini učenici dižu se i ulvrđuju sadržaj pjesme Voda, pa i riječi koje smo. objašnjavali prilikom čitanja. Pjesmu Grčićevu Posle kiše govorili smo pojedinačno i u zboru, a Pavićevu Poslije kiše — sunce pročitali.

Kod govora o drugim šfivima spomenuli su što smo čitali 8-III i 12-–IIl. Svako od šliva kratko su punovili i ufvrdili njegov sadržaj. Najviše su se zadržali kod šltiva Kaznila ga priroda. Tu smo ulvrđili sve što smo saznali o malariji i načinu kako se liječi.

Na kraju su učenici kazali sadržaj priče Regoč, naveli ukraflko novinske izvještaje i spomenuli domaći pismeni rad i crtež o poplavi.

Salih Ljubunčić

„ПРИПРЕМА ЗА ИЗЛЕТ" по методи комплексне наставе (у ЈУ раз. осн. школе)

|

Децо, да ли је ко од вас био у зослошкој башти; Добро, кад већ нико од вас није био у зоолошкој башти, да ли сте чули, где код нас постоје зоолошке баште; Зашто се ове баште зову зоолошким Шта мислите, које су све животиње смештене у зоолошкој башти; Да ли би неко хтео да ми опише једну животињу која се налази у зоолошкој башти, рецимо вука; А каква још башта има у Београду и Загребуг Зашто се зове ботаничка башта“ Кад је већ реч о биљкама, ко хоће да ми-каже, који су делови биљке: А који су делови цветаг Где се развија плод“ Шта се замеће у плоду; Рекосте да је зоолошка башта животињски свет у малом, а ботаничка башта је биљни свет у малом, сада ми кажите, да ли би волели да разгледате зоолошку и ботаничку башту; Како би ми то могли учинити Па, где би ви хтели да правимо излет, у Београд или Загреб; Зашто баш у Београд Је ли неко од вас био у Београду: Шта си ти све видео у Београду: Који ти се споменик највише свиђа; Зна ли неко да ми нешто каже о кнезу Михаилу; Која династија сада влада нашом државом“ Који је Карађерђевић сада наш краљ; Зашто се он зове „други“% Ко је био Петар „први"% Како је он још назватг Зашто је назват „Ослободиоцем"“г Ко је оно назват „Ујединитељем“% Зашто се он тако зове; Када је извршено уједињење; Које се тада ујединиог Зна ли неко да нам каже, како је то билог

| Добро, ви рекосте да желите да правимо излет у Београд, али ако хоћемо да правимо један такав већи излет, шта нам је за њега потребног А шта је то новац; Од чега је направљен новацг Ко прави новац; Која је код нас нсвчана јединицаг Који је део пара од динара% Хајде да ми један напише 6 пара! Да бисмо сакупили доста но-