Učitelj

ваца за излет, шта смо требали још израније чинити: Ко хоће да ми нешто каже о штедњи; Рецимо да смо се договорили да сутра рано путујемо на излет у Београд, како бисмо најбрже могли отићи до Београда Би ли неко умео да ми опише аероплан; Имамо ли ми овде близу аеродром“ Где! Да ли је то грађанска аеродромска станица: Па, можемо ли ми путовати аеропланомг Зашто; Како ћемо онда путоватиг Хоћемо ли брзим или обичним путничким возом“ Којом класом“ Хајде, један да нам на карти покаже пут којим ћемо путовати!

Кад смо већ решили да сутра рано путујемо на излет у Београд, о чему би се морали још одмах распитатиг Како ћемо дознати кад сутра полази особни воз за Београд; Да ли бисмо морали ићи на железничку станицу или друштву „Путник"% Негог Хајде неко да ми опише телефон! Зашто бисмо телефонирали баш железничкој станици или друштву „Путник“% Зашто се ово друштво зове „Путник' 2 У којој је бановини туризам развијен; Зашто није; У којим се местима у нашој бановини ипак развија туризам; Како друкчије можемо дознати када сутра рано полази путнички воз за Београд; Када хоћемо то да дознамо из „реда вожње“, да ли има неко код себе „ред вожње" Кад ви немате ево га код мене! Ко би знао да ми то изнађе у „реду вожње "% Шта треба прво да видиш: Хајде нађи у именику станица наше местој Затим; Погледај, на којој се главној прузи налази Нови Сад: Да би сви лепо видели ред вожње на овој прузи ево погледајте на овај картон, који је увећано израђен исто као и у реду вожње! Шта показују бројке на левој, а шта на десној страни: Шта означавају ове црне бројке; Читај ти, када полазе возови из Београда у Нови Сад; А из Новог Сада за Београд. Па онда, када сутра рано полази путнички воз из Новог Сада за Београд: Кад тамо стиже: Како се рачуна и бележи време на поштама и железницама“ Зашто тако; Колико ће путовати воз од Новог Сада до Београда: На што је час подељен; А минутб Колико у једном часу има секунди! Каквим су цифрама обично бројке на часовницима исписане: Ко зна да ми напише римским цифрама 89, 564, 1872:

Сада треба да видимо колико ће нас стајати подвозна карта до Београда, како ћемо то дознати: Ево погледајте на овај картон, видите, колико километара има од Београда до Новог Сада: А колико метара има километарг Шта је то метар: Који су десети делови од метраг А стоти“ Хиљадити: После десетне тачке, који делови долазе! Па онда: Дакле, до Београда има 76 км. како ћемо видети колико нас стаје подвозна цена на 76 км. за трећу класу путничког воза Где се налази исписана та тарифа; Погледај на крају реда вожње! Дакле, колико стајеб Хоћемо ли ми платити целу ту подвозну цену од. 25.50 ди-

ЛА а

муци

Ја

Шо.