Učitelj

они мачићи који иду, једу, гребуг — Животиње. — Шта је ово што чујете кад кажем — мачкаг — Реч. —— Шта лови мачка; — Мачка лови мишеве. — Шта је ово кад кажемо: „Мачка лови мишеве: — Реченица. — Од чега је састављена реченица: — Од речи. — Колико има речи у реченици „Мачка лови мишеве: — Која је прва: Другаг Трећа: Од чега су речи састављене Реч „мачка“ колико има гласова% Који суг Реч лови колико има гласова“ Који суг Реч миш колико има гласова“ Који су:

— У речи „мачка“ који је први глас“ У речи миш који је први гласе Смислите још неку реч у којој ће бити у почетку глас „м"“ Смислите неку реч у којој ће у средини бити глас „м". Смислите неку реч у којој ће на крају бити глас „м". Овде се сугласник најчистије чује.

—- Како се зове знак за гласе Можемо ли слово да видимо; Можемо ли глас да видимо: Можемо ли слово да чујемо Можемо -пи глас да чујемо Сад ћу вам написати знак за глас „м“. Пишем и говорим: усправна, коса удесно на ниже, коса удесно навише, усправна. Шта је ово што сам написаог — То је слово „м“. — Наши буквари састављени су на два начина. Први начин је упоредно учење писаних и штампаних слова, а други начин је обрада штампаних слова, па затим писаних. Овај други начин је савременији и природнији и предавање о обради слова „м“ састављено је по њему. Говорите ми сада ви, а ја ћу да пишем. — Хајде ти нађи у овој словарици слово „м“ и покажи га друговима. — Прочитајте сви то слово. — Читајте ова на табли.

— Устаните! Пишите руком у ваздуху слово „м“ и говорите! Седите! Пишите слово „м“ простом по клупи!

— Узмите дрвца!! Саставите од њих слово „м“ на клупи. Прочитајте! Колико сте дрваца употребили за слово „м“: Оставите дрвца, а узмите зрна. Направите и од зрна слово „м". Тако се могу радити слова од иловаче и другог подесног материјала, који се има на расположењу.

—- Узмите таблице! Пишите на њима слово „м“ и говорите црте. Које сте слово написали: Напишите цео ред слово „м"“. Оставите таблице. Ко ће да изађе на таблу да напише слово „м“% Неколико ђака излазе редом да пишу слово „м“, а осталима скренути пажњу да пазе да ли су они добро и лепо написали.

— Узмите ваше кутије с картонима. Напишите што лепше на пет картона по једно слово „м“". Кад деца буду готова прочитаће свих пет слова.

— Које смо слово сад научили; А које смо пре: Сад ћемо да читамо речи састављене од ова два слова која смо учили. Наместити или написати у почетку табле слово „а“, а одмах до њега слово „м".