Učitelj

4) Замислио сам један број. Замислите и ви сваки по један. Који си ти број замислио, Петре; — 4. — Мој је број за 5 већи, Који сам ја број замислио (упутити питање целом разреду): итд.

—_ Замислио сам један број. Замислите и ви по један. Који си број замислио, Ђорђе; — Мој је број за 3 мањи. Који сам број замислио:

5) Ја ћу вам рећи један број, а други ћу тихо изговорити држећи руку на устима да ви не чујете, затим ћу скинути руку с уста и казати колико је свега, ви треба да погодите који сам број изговорио полако. 4 и (метнем руку на уста и полако изговорим) — 3 јесу 7 итд.

5) Моделовање. — Деци се да иловача за моделовање. Разред треба поделити на групе тако да једни моделују мачку, други маче, а трећи миша.

6) Цртање. — Деца цртају мачку с мачићима или мачку како се игра са уловљеним мишем, мишеве, мишоловке.

7) Илустровање. — Илуструју из приче састанак мишева ради договора како да се ослободе мачка.

8) Певање. — Како су оно деца говорила да се чува мачкаг Иде мачак поред тебе, пази да те не огребе. Чувај, мијо, реп, немој. да си слеп. Неколико њих да понове. — Али они нису само то говорили, већ су и певали. Хоћете ли и ви да научите да певате као они: —- После повољног одговора наставник отпева неколико пута, тј. док деца науче.

Може се певати и песма: „Седи мачак на прозору, од Влад. Ђорђевића (Певанка).

Кад су деца научила да певају изишла су у двориште и измислила игру уз ту песму. — Хоћете ли и ви да изађете у двориште да певате и играте ту игру:

ТЕ

Јау-вауми-јо, реп _ не-мој даси слеп!

И –де ма-чка по-ред те-бе, па-зи да те не о-гре-

9) Игра. — Игра „Иде мачка поред тебе" игра се овако: „Играчи стану унаоколо, чучну и одмакну се један од другога за један коргк. Један од играча је без места, то је мачка. Он држи у руци упредену марамицу и почне песму коју играчи прихвате. Док играчи певају он спусти неосетно марамицу коме од играча иза леђа и продужује свој пул око кола. Ако играч осети марамицу, дигне се одмах, узме је и гони мачку око кола све до свог места. Ако не осети, мачка кад дође до њега подигне марамицу и удара га њоме по леђима. Играч бежи на десно око кола док не дотрчи на своје место. Потом мачка почиње