Učitelj

авина верни ен ДЕР Е 22 289

тизацију, учитељ мора да буде иницијатор и главни режисер целе ак– ције. Он мора да је покретач целокупног дечијег стварања.

Не буде ли све тако, неуспех је неизбежан, а разочарење готово.

Поред поменутог, за све ово учитељ мора имати и много љубави. Ако буде имао тога, онда ће моћи све препреке, којих при овом послу није мало, савладати и постићи жељени успех.

Од колике је важности оваква настава за опште васпитање за практичан живот, а нарочито, од коликог је значаја драматизовање народних умотворина ради доживљавања за национално васпитање, није потребно нарочито наглашавати, кад се зна, да је таква настава у исто време и осећајна, и чулна и физичка. (Осећајна за то, што се код ученика изазивају потребни осећаји, који остају саставни део њиховог „Ја“. Чулна зато, што у њеном извођењу учествују сва чула и то природно и хармонично. А физичка зато, што ученик у њој учествује својим физичким бићем, "те покретима и мимиком доводи у склад своје спољне манифестације са својим говором, којим изражава своје духовне осећаје.

А све ово утиче да се ученик развија у пуној и истинској хармонији и духовно и телесно, што и јесте циљ свих фактора који су позвани да се брину о правилном васпитању ученика, као и свих педаго-

шких система у савременој народној школи. Марко М. Аврамовић

«

ПОЈАМ И ОБРАДА БРОЈА 4 (Сабирање и одузимање).

Стварна област : посуђе у кујни.

Наставна средства: очигледна средства стварне области: тањири, кашике, виљушке, шерпе, чиније; руска рачунаљка дрвца и кестење.

Рад по принципу: бројања и посматрања.

Увод у циљ. Децо, шта радимо у подне код куће. С киме деца ручајуг Волите ли да ручате с татом и мамом или сами; Где седамо за ручакг Шта се све меће на сто; — Чинија, кашике виљушке, ножеви, тањири. Где стоји посуђе; — У кујни.

Циљ. Децо, рачунаћемо с посуђем, кашикама и виљушкама.

1, Просто бројање. Изађи ти да поређаш ове тањире. (Поређани су у реду — низу). Хајде ти их изброј. — 1, 2, 3, 4 (један тањир... 4 тањира) Ти их број натрашке. — Четири, три, два, један.

Хајде ти поређај по тањирима кашике. Број напред, назад. А ти поређај виљушке. Број напред, назад. А ти поређај ножеве. Број

2. Редно бројање. Који је први тањир; А други: Трећи, четврти. Број натрашке по реду! — Четврти, трећи, други, први. Који је тањир у почетку! Који је после првог А који је после другогг А после трећег“ Који је први а који последњи: А који је пре четвртог“ А пре трећег: А који је пре другог: