Učitelj

991

—== a КБ – | =

ен о —— петине Где је вишег За колико је више; Децо, да покријемо овим велом (црн прозрачан вео) ове тањире што их је више. За колико их је вишег — За три. А где је мањег За колико је мање на другом столу:

Б).

Метни на сто 2 тањира. Колико ћемо још метнути па да буде 4 тањира; Које ћемо тањире метнутиг — Трећи и четврти тањир. Метни на сто 3 тањира. Колико ћемо још метнути па да буде 4 тањира; Који ћемо метнутиг — Четврти. Метни на сто један тањир. Колико ћемо још метнути па да буде 4. Које ћемо дометнутиг — Други, трећи, четерти. Скини тањире. (Ово уочавање можемо идућих часова вршити и на другим стварима из кујне).

1 Рад са стварима задацима на очигледним средствима из стварне области.

А).

1) У једној кући метне се на сто 3 тањира, па се после донесе још један тањир. Колико ће бити свега тањира на столу: Понови ти ! Како ћемо знати колико је свега; Кад их скупимо — саберемо. Изађи ти на рачунаљку. Колико је прво било тањира на столу: — Три. Намести три тањира. А колико је донешеног — Један. Донеси и тај један тањир. Колико ће бити свегаг — Четири. Да обрачунамо.Децо бројимо од три, четири.

2). На зиду у кујни су обешене 4 шерпе, па се скину на шпорет две шерпе. Колико је остало шерпи на зиду: Понови ти! Колико ћемо знати колико је остало на зиду шерпиг — Знаћемо кад одузмемо две шерпе. Изађи ти поређај на зиду четири шерпе. Изброј их. Колико се скине и метне на шпорет« — Две. Коју ћеш најпре скинутиг — Четврту па трећу остаје друга — две шерпе.

3). Једна жена опере две кашике, па после неког времена опере још две кашике. Шта бисмо овде могли израчунати: Понови ти! Поступак као и у првом задатку.

4). Једна жена имала у кујни четири виљушке па јој се сломије једна виљушка. Понови ти.

5). Један човек има једну чинију па купи још три чиније.

6). На столу су четири тањира, па се скину три тањира. Шта бисмо овде могли израчунати. Понови ти! Изађи ти. Одвој четири тањира. Поређај их. Колико ће се однети: — Три. Који се односи најпре: Четврти, па трећи па други, остаје први — један.

7). Жена има на столу 4 неопране шоље, па их скине да их опере. Колико је шоља остало на столу.

Б). Сабирање с допуњавањем. . 1). На столу су две виљушке. Колико ћемо још метнути па да буде 4. Понови. Изађи стави на сто две виљушке. Који ћемо додати