Učitelj

606 ВЕНЕ ватра невероватан вене ветерана ва таеевивитсавениииаеаетеа

ЈУ Састављање задатака по аналогији. Ово је корисно за што боље савлађивање задатака једног истог типа, који се карактеришу нарочито начином решавања. То се може изводити на овај начин. Претпоставимо да су се деца упознала са задацима дељења разноимених бројева једноцифреним делитељем. Под руководством учитеља она су решила у разреду неколико задатака. Онда им се може рећи да саставе неколико усмених задатака, који ће бити слични решеним. Најзад им се може задати да код куће реше неколико задатака из рачунице и да сами саставе један или више задатака који ће бити слични задатим примерима.

У четвртом разреду, треба продужити рад на састављању задатака. Видови рада, описани за Ш разред, овде се још даље развијају и продубљују.

Да то на примерима покажем.

Г Ради састављања задатака на основу бројних података узима се озбиљнија тематика, и ученицима се оставља више самосталности у раду.

„Из Моравске бановине извезено је у друге државе 1928 год. 425 вагона угојених свиња, а 1935 год. 309 вагона. Из Дунавске бановине извезено је за 1 месец 1928 год. 165 вагона, а 1932 год. 968 ватона. — Саставите задатак."

П У четвртом разреду у знатној мери проширује се број задатака једног истог типа, с којима се деца морају упознати, За неке треба уводити терминологију приступачну дечјем схватању. То претпоставља да су деца утврдила претставе о групама сродних задатака и начинима њиховог решавања. А да се то постигне није довољно „ограничити се на решавање готових задатака: потребно је да деца умеју сама да саставе задатак из групе пређених задатака. Такви задаци с почетка састављају се по аналогији а затим се непосредно доводе у везу с називом самог типа.

Ш Састављање задатака на основу добијеног резултата готовог задатка и његових података може се у ТУ разреду спојити са задацима који садрже две три и четири рачунске радње. -

„Године 1934 у нашој држави било је 719.800 кошница. Једна "кошница даје 35 килограма меда. Колико је меда добијено те годинег Од тога је продато 438.900 «г. по 12 дин, килограм.“

У вези с овим задатком учитељ може поставити деци овакав задатак;

„Решите горњи задатак и кад добијете резултат саставите и решите нов задатак у коме се тражи: 1) Колико килограма меда даје једна кошница; и 2) Пошто је продаван 1 кгр."

У почетку деца потпуно записују услове оваквих задатака, а затим треба прећи на скраћено записивање услова и записивање само питања у потпуности. На крају може се рећи деци да овакво састав-