Učitelj

ВЕЛЕ ЕЛЕН Ер ЕНЕН НЕ Ре ИЛА НЕ 613

За то време Радован црта Саву и Дунав на великој црној хартији, Љуба обележава аде (Циганлију, Хују) Јаков блата, а остали почињу резати од новина дивље патке, гуске, лисице. И тако се добила слика везана и за земљописну наставу а претставља прво и право овогодишње падање снега, ситног снега 29 децембра.

(Ћамила Кулиновић је извадила из божићних новина слику: Лов у Панчевачком риту и додала је њиховим зидним новинама).

Четврти час. — О мразу. Говоре шта знају о мразу и тумаче последице овогодишњег мраза као: замрзнута трамвајска окна, иглице ледене на коњској гриви.... а Аца прича да је млекар чуо како пуца дрво и камен.

Наставница то искоришћава и поставља питање: Зашто пуца дрво: Зашто је јесенас орао (гарио) њиву крај Звездаре Крста Николић из Миријева: Зашто су попуцала јаја у гнезду: Зашто сељаци не точе вино кад има леда у бурету, итд.

Децу то интересује и смејући решавају питање зашто кад пређе лисица преко леда могу прећи и кола...

(Ових дана донео је Рудолф слику дрвета које је пукло на мразу. И он је ту слику прикључио зидним новинама).

Пети час. — Ветрови у Београду. Хинко каже да је Београд на висини (додају: коса планинска од Авале) и зато страда од кошаве и северца. Петар још додаје. Отворен јој је пут: равница, Дунав са Савом! Љиљана прича причу о ветру северцу, Матилда Ешкенази о ветрењачима. Учитељ 39