Učitelj

334

RPB OE a ayKE RR aN iNEr as Sr SUS ia eee ari rar ere Ey SmS THERE ae ar esrpa srne rrynr zara Ogar iEirN

godine, ti. 8 godina. — d) Ispiti: Na završetku niže gimnazije niži e tečajni ispit, a na završetku više gimnazije viši tečajni ispit odnosno diplomski, ti. velika matura. — d) Završno svedočanstvo: Diploma o višem tečainom ispitu sa rangom potpune srednje škole i kvalifikacijama po S 45/2 Zakona o činovnicima za zvanja od IX do V grupe. — e) Prelaz: Na Islamski teološki fakultet, u Višu islamsku šerijatsku teološku školu u Sarajevu i u druge visoke islamsko-šerijatsko teološke škole sličnog ranga, na visoke škole i univerzitete sa navršenih 18 godina starosti. Prelaz u druge srednje i stručne škole sa dopunskim ispitom i odobrenjem Ministarstva prosvete.

VII/4. — Jevreiski teološki zavod u Sarajevu — sa rangom potpune srednje stručne škole. — a) Zasnovan: Po Zakonu o verskoi zajednici Jevreja Kraljevine Jugoslavije; na osnovu statuta jevrejskih škola (Jevreiski službeni list, br. 3/37). — b) Uslovi za prijem: Niža srednja škola, t|. navršenih 14 godina. — v) Zadatak: Spremanje za nastavnike, sveštenike i činovnike za jevrejsku versku službu. — g) Trajianjie obuke: 4 godine. — d) Ispiti: Diplomski ispit. — đ) Završno svedočanstvo: Diploma sa rangom potpune srednje škole i kvalifikacijama po S 45/2 Zakona o činovnicima za zvanja od IX do V grupe. — e) Prelaz: Sa navršene 22 godine starosti u jevrejsku svešteničku i samoupravnu službu.

VII/b. — Pravoslavne bogoslovije — sa rangom potpune srednje škole. — a) Zasnovane: Pravilnik o bogoslovijama iz 1928 godine i upute iz 1932 godine. — b) Uslovi za prijem: Nepotpuna srednja škola sa završnim ispitom i prijemni ispit, tj. sa navršenih 14 godina starosti. — v) Zadatak: spremanje za sveštenike i studije na fakultetu univerziteta i u akadđemijama. — g) Trajanje obuke: 6 godina. — d) Ispiti: Viši tečaini ispit. — đ) Završno svedočanstvo: Svedočanstvo o višem tečainom ispitu sa rangom potpune srednje škole i kvalifikacijama po 45/2 Zakona o činovnicima za zvania od IX do V grupe. — e) Prelaz: sa navršenih 20 godina starosti stupanie u sveštenički poziv ili produženie školovanja na Bogoslovskom fakultetu univerziteta u slučaju odličnog ili vrlo dobrog uspeha u bogosloviji. - :

VII/6. — Rimokatoličke bogoslovije (seminari) — sa rangom potpune srednie škole. — a) Zasnovane: Na osnovu kanona prema ovlašćenju biskupima za pravo osnivania Bogoslovije. — b) Uslovi za prijem: potpuna srednja škola sa višim tečajnim ispitom, ti. sa navršenih 18 godina. — v) Zadatak: Spremanje sveštenika i nastavnika. — g) Trajanje obuke: 4—5 godina. — d) Ispiti: Diplomski. — đ) Završno svedočanstvo: Diploma sa rangom potpune srednje škole i kvalifikacijama po š 45/2 Zakona o činovnicima za zvanja od IX do V grupe. — e) Prelaz: U sveštenički poziv ili na fakultet univerziteta prema univerzitetskom zakonu i uredbi sa navršene 923 godine starosti.