Učitelj

VIII OSTALE VRSTE ŠKOLA

U ovom napisu nije prikazan sistem školovanja i obrazovanja još u nekojim granama i strukama. Tako u Ministarstvu prosvete nije prikazan sistem umetničkih i muzičkih škola, pošto će za kratko vreme izići nova Uredba o tim školama. Isto tako nisu navedeni tečaj|evi za narodno. prosvećivanje i stručni tečajevi različitih vrsta. U Ministarstvu socijalne politike postoje babičke, nudiliske i ioš nekoje druge vrste škola koje nisu unete. U Ministarstvu saobraćaja postoje škole i tečajevi za spremanje osoblia za saobraća\nu službu. Ministarstvo unutrašnjih dela ima organizovane škole i tečajeve za policisku i drugu službu svog resora. U Ministarstvu fizičkog vaspitanja postoje škole i tečajevi za fizičko vaspitanie. U Ministarstvu trgovine i industrije postoji specijalna vrsta domaćičkih i drugih stručnih škola.

Za tačniju orijentaciju potrebno bi bilo uneti propise po kojima su izrađeni nastavni planovi i programi za pojedine vrste škola, propisi za polaganje ispita i izdavanja svedočanstva.

Pored tabele školstva — iz koje se vide pojedine vrste škola s obzirom na starost za upis i svršetak škole, ti. na trajanie školovanja — i tabele iz koje se vidi prelaz mogućan iz iedne u drugu školu, potrebna bi bila za jasniju orijentaciju još tabela pojedinih vrsta škola prema njihovom rangu.

Svi ovi podaci morali su na žalost iz tehničkih razloga otpasti u ovom pregledu. .

Zahvalan sam g. Jelenku Mihailoviću, rekforu Više pedagoške škole u Beogradu i potpreisedniku Glavnog prosvefnog savefla, šlo je bio ljubazan da pregleda ovaj mnapis ukoliko se liče ranga pojedinih škola. — R. L. K. a