Učitelj

glasnik br. "1 od 1937: čod.). -— b) Uslovi zravpir i je ni: Viši ić čaini ispit više srednje škole sa latinskim jezikom, inače dopunski ispit iz latinskog jezika, ti. sa navršenih 18 godina. — v) Zadatak: Obrada medicinske nauke, spremanje za lekarsku službu, proučavanje medicinskih i zdravstvenih prilika u zemlii. — g) Trajanje obuke: 5 godina, ti. 10 semestara za lekarski poziv, a 4 godine tj. Š semestara za farmaceutski poziv. — d) Ispiti: Završni diplomski ispit za doktora celokupnog lekarstva. — đ) Završno svedočanstvo: Univerzitetska diploma za doktora celokupnog lekarstva sa rangom univerzitetskog fakulteta i kvalifikacijama po š 45/3 Zakona o činovnicima za zvanja od VIII do II grupe. — e) Prelaz: Sa navršene 29 godine starosti u lekarski poziv, odnosno sa navrIšene 22 godine starosti u farmaceutski poziv. |

l./8. — v. — Veterinarski fakultet univerziteta — sa rangom univerzitetskog fakulteta. — a) Zasnovan: Uredba po S 41/2 Zakona o univerzitetima od 22-VII-1936 god. P.br. 30281 i S 45 Finansiskog zakona za 1936/37 godinu (Prosvetni glasnik br. 8, 1936 godine). — b) Uslovi za prijem: Viši tečajni ispit više srednje škole sa latinskim jezikom ili druge više srednje škole sa dopunskim ispitom iz latinskog jezika, ti. sa navršenih 18 godina starosti. — Vv) Zadatak: Obrađivanie veterinarske nauke, stručno spremanie za veterinarski poziv i proučavanje problema veterinarstva.

— g) Trajanjie obuke: 5 godina, ti. I0 semestara. — d) Ispiti: Završni diplomski ispit, a za doktorat posle dve godine rada u zavodu |oš doktorski diplomski ispit. — dđd) Završno sve-

dočanstvo: Univerzitetska diploma o svršenom veterinarskom fakultetu sa rangom univerzitetskog fakulteta i kvalifikacijama po S 45/3 Zakona o činovnicima za zvanja od VIII do II grupe i doktorska diploma za doktora medicine veterinarstva. — e) Prelaz: Sa navršene 23 godine u veterinarski poziv.

l./8.— g.— Pravni fakultet univerziteta — sa rangom univerzitetskog fakulteta. — a) Zasnovan: Uredba po š 41 Zakona o univerzitetima I.br. 50111 od 20 decembra 19938 godine (Službene novine br. 901 od 31-XII-19938 god. — Prosvetni glasnik br. 1, god. 1989). — b) Ušlovi za prijem" Viši tečajni ispit (ispit zrelosti) u srednjim školama u kojima se uči latinski jezik, iz ostalih srednjih škola sa dopunskim ispitom iz latinskog: jezika i filozofske propedevtike, tj. sa navršenih 18 godina. Svršeni učenici Šerijatskosudačke škole sa dopunskim ispitom iz latinskog jezika, narodnog iezika, narodne istorije i filozofske propedevtike. — v) Zadatak: Rad na pravnim, društvenim i ekonomskim naukama, opšta sprema iz tih nauka i upućivanje u njihovo izučavanje. — g) Trajianie obuke: U opštem kursu 4 godine, ti. 8 semestara; u kursu za doktorat 1 godinu. — d) Ispiti: Diplomski ispit na završetku opšteg kursa; doktorski ispit — đ) Završno svedočanstvo: Diploma o svršenom pravnom fakultetu sa rangom univerzitetskog fakulteta; diploma doktora prava. — e) Prelaz: Sa 292 odnosno 23 godine starosti prelaz u pozive za koje se traži svršen pravni fakultet.

1./8. — d. — Filozofski fakultet univerziteta — sa rangom univerzitetskog fakulteta. — a) Zasnovan: Uredba prema S 41/2