Učitelj

Права и потпуна радљивост је тамо где су спонтана пажња и жив интерес. Сви ми знамо да постижемо жељени успех кад нас при раду прате задовољство и ведро, пријатно расположење. И замо ћемо онда савладати тешкоће кад је наш интерес код ствари. То се све може утврдити код детета у појачаној мери, јер дете још није научило да савлађује осећања и да их потискује, како то може и мора одрасли.

Доказ доброг буквара, према томе, лежи у његовој снази којом приморава дете на читање. Да би се то постигло буквар мора, како у погледу содржине, тако и у погледу облика, у који се одевају садржаји језика и слика, да буде оријентисан према детету. То је темељ на коме има да се израђује данашњи буквар ма кога се правца одржао. О тај примарни захтев не сме да се оглуши ни онај који полази од говорних целина и иде ка елементу — гласовима, одн. словима, нити онај који предузима обрнути пут. Може се поћи којим било од ова два опречна гледишта. Јер, ма колико се у последње време истицало преимућство метода целина, ипак се, ни научним доказима, ни практичним опитима, није могла утврдити апсолутна надмоћност ниједног досад познатог правца. Према томе била би обмана мислити да о вредности школског буквара одлучују на првоме месту ови методи. У таквом схватању губило би се из вида да је ту прво и основно — психолошка оправданост са садржајне и са формалне стране. Тек кад се строго поштује и примењује ово гледиште добија књига дидактичку вредност.

1. — Букварско градиво

И у питању избора букварског материјала психологија, без које се наставни посао не сме ни замислити, намеће се као путовођа. Познавање дечјих душевних потреба, њихових побуда и интереса, које треба развијати и култивисати, неопходност је за правилно решење овог питања. Нарочиту пажњу треба посветити дечјем иншересовању, јер је оно мерило и знак дечјих потреба и моћи њихових схватања. Из открића учињених продирањем у психичку структуру деце седмих година природно произилазе захтеви који указују на праве путеве у припремању буквара.

Дубље и шире познавање деце школских почетника пружа драгоцене податке о њиховом духовном карактеру. Овом приликом потребно је указати на битне карактеристике, које треба прихватити и плодно искористити,

У годинама кад ступа у школу дете живи још потпуно у свету сшвари. Цео његов интерес окован је за доживљаје из 06ласти његовог чулног искуства. Нарочито живо учешће детета изазива оно што има везе са његовим личним живошом и задовољава чулне пошребе. Док су такви утисци често неодољиви, други, где деца не налазе себе, остају ван њихове пажње. Особито привлачну снагу имају предмети и појаве што се налазе у

20%