Učitelj

ипак успели да у знатној мери задрже своју аутономију, коју су искористили и за оснивање школа. На тај начин, када је Финска 6 децембра 19:7 године постала самосталне демократска република, Финци нису морали да почну све из основа као што су то морале остале државе, никле на територији бивше царске Русије Финци су само имали да наставе рад на свом просветном и културном подизању.

(С обвиром на разне ступњеве и врсте образовања којима су намењене, постоје и разне врста школа.

1 Претшколско образовање

Претшколско образовање се обавља у т. вв. машеринским школама (дечјим вртовима, забавиштима). — Те школе данас постоје у свима већим општинама. Уређене су у духу учења М. Монтесори.

|| Основно образовање

Основно образовање даје се у основним и продужним школама. Опште и обавезно похађање основне школе заведено је тек 1921 године. Године 1923 реформисане су државне основне школе, а 1925 године и приватне основне школе, које добијају потпору од државе.

а) Данас је свуда заведена шестогодишња основна школа, обавезна за

сву децу од 7—13 године. — Основна школа састоји се, према закону из 1866 године, из два ступња, нижег (7—9 године) и вишег (9—13 године). Школска година траје девет месеци (36 недеља). — Услед ретке насељаности

(12,7 становника на квадратном километруг) и сразмерно малог броја наставног особља, постало је скоро правило да готово целокупна настава вишег ступња буде у рукама једног јединог учитеља. Стога ни данас у финским школама није никаква реткост, да се учитељ држи нешто застарелих метода. Додуше, народна скупштина није усвојила владин пројект по коме би основна настава с једним наставником постала правило. Међутим, финансијске прилике нису омогућавале повећање броја наставног особља. — У основи се, иначе, наглашава да треба водити рачуна о детињем развићу и његовим душевним способностима. Исто тако се наглашава и ученичка саморадња. Централно место међу наставним предметима заузимају народна историја са географијом и ручни рад. Ручни рад је заузимао видно место у финским (као и у норвешким и шведским) школама још у почетку Х!Х века. Поуке из области природних наука дају се колико је год могуће практично: поуке из привреде, вртарства, домаћинства и хигијене. Уопште узев, већи део наставе изводи се у школским радионицама (51614). — Веронаука је обавезна за припаднике свих конфесија. Извођење религијске наставе је за сваку вероисповест специјално. Она заузима у недељном распореду четири часа (дакле, приличан број). Покушај да се заведе неконфесионална моралка разбио се о отпор јавности, а већим делом и самога учитељства. — Коедукација је спроведена у школама мањих места потпуно, а у варошима само у најнижим разредима. — Телесном васпитању (васпитању тела) посвећена је велика пажња. Њему служе, поред гимнастике, и хигијенско извођење наставе уопште; затим, организовање летњих колонија, а исто тако и бесплатна исхрана и лекарски надзор сиромашне деце.

Местимично поред основних школа постоје нарочите припремне школе ва средњу школу. — У њих ступају већином деца из богатијих породица. Настава траје три године. Из тих школа деца непосредно ступају у средњу школу, и тиме. уштеде једну целу годину. (То је отуда, што ученици обично у први разред средње школе ступају већ после четвртог разреда осн. школе).

6) Ради употпуњавања и заокружавања основног образовања основане су двогодишње продужне школе (курсеви), са слободнијом основом и гипкијим наставним програмом. — Оне су дневне или вечерње, и обавезне за сву

2 Површина Финске је 387.000 кв. км. Главно занимање: шумска индустрија, млечни производи, земљорадња и риболов. Ур

| i 3

O

„ TT u: du LP kai A:

5