Učitelj

Овим је г-ђа Бранковић указала на културну скученост индивидуалне психологије, што се још више запажа у томе, што је општечовечанска култура апстрактан појам, чији се садржај састоји у националним културама, које јој, по речима др. Милоша Ђурића, дају свој колорит и у којима се она реалише. Према томе, васпитање у националним вредностима је уствари васпитање у општој култури, те оно мора претходити сваком изразитом општечовечанском васпитању. Међутим, Адлерово учење прелази с породичног васпитања непосредно на васпитање свечовека, чиме се национално васпитање занемарује, што значи у најмању руку празнину у овом учењу.

Овом стручном написаном књигом, чија је научна вредност несумњива, г-ђа Бранковић је пружила знатан прилог нашој педагошкој литератури. У њој је изнет један проблем који се мора решавати и_код нас. Ово се види из тога, што га је г-ђа Бранковић успешно довела у везу с нашим

васпитним околностима заједно са адекватном педагошком интерпретацијом учења Адлера.

Д-р Милан М. Јовановић

Светолик Р. Милосављевић: ЧУДНОВАТИ ДОЖИВЉАЈИ ДЕВОЈЧИЦА И ДЕЧАКА „Златна књига“ за јануар 1940 год. Издање Геце Кона А. Д. у Београду. Илустрације од Милорада Ћирића.

Уредник „Југословенчета“' учитељ г. Светолик Р. Милосављевић вредни радник на књижевности за децу и омладину успео је да уђе иу Златну Књигу — уредник М. Вукадиновић — поред још неколико учитељакњижевника. Златна књига испунила је код нас једну велику празнину. Њених близу стотину књига технички лепо опремљених, укусно илустрованих, одабране садржине, штампаних за последњих десет година, пружају нашој омладини ваљану литературу.

Уредник Златне књиге г. Ж. Вукадиновић познат по својој строгости У одабирању и одличан познавалац српског језика, није се ни овога пута преварио у избору штампајући „Чудновате доживљаје девојчица и дечака“.

Задовољство због успеха .г. Милосављевића делимо и ми остали.

У књизи се налазе четири подуже приповетке написане вештом руком. Занимљиве су, узбуђују, читају се са задовољством. Описују ретке али могуће доживљаје. Нису много дидактичне, већ са умереном и потребном поуком. Илустрације прате текст и пријатно делују својом једноставношћу.

Дим. С. Пешић

„Учитељ“ излази у ече свескама од четири до пет табака. Годишња му је цена за чланове Југ. учит. удружења 50 дин.; за нечланове и школе 80 дин; за ђаке учитељ. школа 45 дин. Претплата се полаже унапред најмање за пола године на Југослов. учит. удружење, Београд, чек. рач. бр. 53081. — Рекламације непримљених бројева најдаље после два месеца. Учитељ излази из штампе сваког 15 у месецу. Плаћање и туживо у Београду И У Оре а и а

Власник и одговорни уредник ИВАН ДИМНИК.

претседник Југословенског учитељског удружења Краља Милутина 66. Београд Телефон 22-585

а ди —————_———____________ Ш анпарија ,"ривредник“ Жав. Д. Благ/ ојевића, Београд. Ки. Михаилова 3. Тел. 21-450 и не