Učitelj

2) ОРГАНИЗАЦИЈА ЗАБАВИШТА И ОСТАЛИХ ИНСТИТУЦИЈА ЗА ДЕЦУ.

2 часа недељно

Типови дечјих забавишта: Дечје забавиште по Фребелу. Дечје забавиште по М. Монтесори. Дечја забавишта у Енглеској, Америци и осталим културним земљама. Организација рада у забавишту, обданишту, дечјим домовима и у феријалним колонијама.

Уређење, администрација и економија у дечјем забавишту, обданишту, дечјем дому и феријалној колонији. Упутство у вођењу књига.

Практично упутство у општењу са родитељима. Практично, упутство у општењу са властима.

3) ПРИРОДНЕ НАУКЕ 9-часа недељно

Телесни развој малог, школског детета и омладине.

Наука о наслеђу.

Наука о здрављу малог, школског детета и омладине. Наука о здрављу одраслих. Е

Практични савети за негу детета (нарочито малог детета). Познавање дечјих болести. Нега тела, одевање, исхрана, здрав начин живота.

Хигијена забавишта, дечјих домова, обданишта. Хигијена мајке. Апотека у кући, забавишту, обданишту, дечјем дому, феријалној колонији.

Детаљнији подаци о животу животиња и биљака које обухвата интересна сфера детета. Нега биљака и животиња. Упутство у посматрање и разговор о појавама и променама живота у природи завичаја у четири годишња доба.

4) ДОМАЋИНСТВО

9 часа недељно

Исхрана детета у раном и школском детињству. Практично упутство у спремању разних јела за мало дете и за школско дете.

Практично упутство у кувању, шивењу и крпљењу.

Плетење, крпљење, шивење дечјег рубља и хаљиница. Израђивање украса за дечје рубље и хаљинице: лаке, нежне народне шаре; мотиви — као украс — из живота детета, животиња и цветића омиљених детету. Упутство у употребу остатака материјала за изграђивање гардеробе за лутке.

Практично упутство у вођењу домаћинства у приватној кући и у заводу.

Изграђивање разних декоративних предмета за приватну кућу, забавиште, дечје домове.