Učitelj

тата илити Рене ере ер ЕЈ 58:

5) УМЕТНОСТ ЗА ДЕЦУ

9 ацега не дењнео

Упутство у главне технике ручног занимања. Обравовање укуса код детета. Буђење и обазовање радости у игри и при разним врстама занимања.

Врсте дечјих игара. Упознавање дечјих игара за поједину фаву развоја. Игра и рад у животу сеоског и градског детета. Израђивање играчки и осталих потребних предмета за занимање детета.

Израђивање лаких декоративних предмета приступачних деци као: прављење цвећа од вунице, хартије и сл. Прошивање слика на картону. Налепљивање слика. Превијање хартије. Плетење рафијом.

Рад са пластелином и глином. Израђивање разних предмета од дрвета.

Извођење дечјих концерата, позоришних комада и организовање свечаности у приватној кући, дечјем забавишту, обданишту и дечјем дому.

Планско посматрање малог детета при стварању.

6) ЦРТАЊЕ

2 часа недељно Вежбање у слободном, брзом, напамет цртању. Стећи способ-

ност да животне облике људи, животиња, цвећа и предмета из дечје околине (дечје играчке, саобраћајна средства, собни и кухињски намештај) у најједноставнијем облику у неколико главних црта уме да претстави цртежом и у моделу.

Вежбање у илустровању дечјих прича и бајки на начин који је деци најприступачнији и најинтересантнији. Рад са бојама подешен према малом детету.

Упознавање и разумевање дечјих цртежа.

7) МУЗИКА

3 часа недељно

Планско школовање гласа. Хорске песме у два и више гласова. Врсте песама: уз покрете, уз рад, на излетима, за свечаности, уз кола, уз игру (плес), корачнице, песме радости. Народни музички МОТИВИ.

Музичко васпитање у раном детињству. Музичко васпитање у школском детињству. Методско вежбање дечјег гласа и музикалног слуха. Буђење и гајење музичке и ритмичке радости у раном и школском детињству.

Посматрање ритмичко-музичког развоја детета у раном и школском детињству. Карактеристика композиција песмица — мелодија за децу у раном и школском детињству.

Познавање, руковање и извођење мелодија са најједноставнијим музичким инструментима приступачним деци.

·" Значај песме за културу народа.

Свирање дечјих мелодија и песмица на виолини и на клавиру.