Učitelj

У. — Грађа за историју школа

Наша сшаровремска школа Сшаровренски учишељи

Према биографским подацима о даскал Стевчи Максимовићу, које је објавио бугарски списатељ Д. Маринов, а на основу ових и по своме сећању и Максимовићев унук Георги Јанакијев, даскал Стевчеви учитељи су били Архимандрит Димитрије Поп Георгијев, Архимандрит Трифун, монахиња Агапија и иконом поп Јован.)

Архимандрит Димитрије Поп Георгијевић је према томе могао бити учитељ ско 1828 године, када је даскал Стевча могао поћи у школу, јер је тада био у осмој години. Свакако да је он био и пре тога учитељ у Кратову, али на жалост о томе немамо података. Д. Маринов спомиње само толико, да је он био родом из Самокова у данашњој Бугарској. А када је овај архимандрит отишао из Кратова, свакако у своје место рођења, даскал Стевча је наставио даље школовање код архимандрита Трифуна Кратовца. Као поуздано можемо тврдити да је архимандрит Димитрије био даскал у Кратову у првој половини друге деценије прошлога столећа.

Архимандрит Трифун Кратовски је био други по реду даскал Стевчев учитељ. За овога просветнога раденика имамо више података. Он је био дуже време свештеник у Кратову, што се види из више записа, који су се сачували. Тако на пример на књизи житија светих за месец март—мај, штампана у Москви 1805 године, а која припадају храму Светога Јована Претече у Кратову, стоји белешка, која гласи: Знано б%ди кога беха нђ 1821 месецљ мартђ, априли. маи свшеници церковни папа Пко, папа Трифзнљ, папа Максимђ: На једном псалтиру у истој цркви, штампаном у Москви 1752 го, дине, постоји запис од 8 јула 1825 године: В то врема бах8 слзжители црковеји и сшенице:: поп Симон, поп Георпе; поп Нико:поп Трифонђ, поп Димитри. Истоветна белешка од исте године и датума налази се и на једном минеју за месец август, који минеј се налази такође у цркви Светога Јована Претече.

У књизи житија за март—- мај, штампана у Москви, својина исте цркве, наводе се на два места имена поменутих свештеника, међу којима и папа Трифонљ. На корицама једнога тефтера Ле. сновског Манастира стоји и овај запис: ВЂсно 8560 б8ди всаком5 прочитаошемв а, како се помина архимандритђ Дионисил по просто

т) Овде са захвалношћу спомињем да ми је г. Георгие Јанакијев, даскал Стевчев унук, учитељ у пензији, настањен у Софији, послао потребне податке о његовом деди, о коме су по нешто објавили Д. Маринов: Отђ Софил до Скопие, сп. Бљлгарски преглед, Софи 1896 год. Књ. Ш. Св. 7 и 8 стр. 196. За тим у Религиозн-ним раскази-ма књ. У и УМ, свеске за мај и јуни 1936 г. Софил, па онда публикације Вл. Тодоровљ-Хиндоловљ у дневном листу Мирљ Бр. 914 од 30-Х1-1930 г. а такође и од њега, Георгих Лакимовљ: Кратово вљ Миналото, лист Македонил Бр. 1320 и 1321 од 14 и 16 марта 1931 г. Софи.