Učitelj

Коце Какаван родом из Кратова, био је учитељ у кумановском селу Кокошињу, у жоме је, по тврђењу Д-р Јована Хаџи Васиљевића, постојала старовремска школа од 1841 па до 1885 године. У овој школи се спомиње као први учитељ даскал Коце. Поред овога Какавана, спомињу се још три учитеља Кратовца, које ћемо овде навести.“)

Кратово посматрано из Кара Бахче

Ђорђе Депевић био је из Злетова где је и учитељевао у периоду од 1840 па до 1847 године. После се је запопио као заетовски свештеник.

Димитрије Поп Ћосевић познат у Кратову под називом Ћосе Поп Димитрије, служио је као учитељ у првој половини прошлога столећа. Јован Цветинчевић приповеда да је учио у 1848 години код овога даскала, који је тада радио заједно са Стевчом Максимовићем у школи Рибарске Махале, и да су обоје имали око 200 ученика.

Анђел Насевић. На минеју за месец мај злетовске цркве Успење Свете Богородице стоји забелешка да је у 1865 години био учитељ Ангелљ. Јордан Димитријевић, бивши учитељ из Злетова, јавља ми да је Анђел био учитељ од 1848 до 1851 године, из чега изилази да се је он могао као даскал потписивати и доцније. Њега је плаћала црква, а после је био механџија у Злетову.

Даскал Арсен је био учитељ у селу Шопском Рудару у половини прошлова 'века, негде између 1848 и 1852 године, Других података немамо о њему.

4) Исто, стр. 76. Види о томе И. Иванића, Годишњица ХХХШ, 321.

4 б : |