Učitelj

Б

брљао по том рукопису без икаквог пијетета.5) Прпиковци не постоји нигде на Југу, већ ће то бити свакако село Приковци, које ге налази близу Кратова, до самог Шлегова, те је овај Петко могао бити само из тога места. Поводом овога, ја сам се, преко пријатеља, распитао у селу Довезенцу од најстаријих, деведесетогодишњих људи о овоме даскалу, али нико ништа не зна о њему, нити пак 0 поп Јовану на кога се позивље овај Петко. Из тога се може закључити да је Петко био учитељ у селу Довезенцу негде у првој половини прошлога века. Код тог његовог записа забележено је после речи поп Јован и на Л. 27.

Даскал Кратовац. Под овим називом је био познат неки учитељ из Кратова, који је служио као старовремски даскал у Башином Селу код Велеса у 1835 години. Био је, како тврди Иван Иванић, учитељ само осам месеци у поменутом месту.

Поп Јован Милевац, родом из Кратова, савременик Стевче Максимовића, рођен око 1816 године, био је учитељ пре но што је постао свештеник, негде око 1835 до 1846 године. Радио је у школи у Рибарској Махали, звана Метох, коју је за ту сврху поклонила његова сестра калуђерица Анасија, или како су је називали ондашњи ђаци, Баба Анасија, или ђачка мајка, јер је и ова становала у једној собици 'и одржавала чистоћу. Ову племениту жену су ученици необично волели и поштовали због њене доброте, јер им је чувала храну, налазила им се за време ручка, а што је најважније, она их је штитила од батина њеног претерано строгог брата. Учионица је била приземна соба са ниским миндерима. Доцније се Јован запопио, а умро је негде око 1871 године. Ћира Андевић, мутавџија, поп Јованов ученик, причао ми је да је тада посећивало ову школу преко 80 ђака. -

Мијалче Грче рођен је негде око 1816 или 1817 године у Кратову, где је и учио школу. Око 1839 г. био је даскал у селу Леснову, а по том у селима Кокошињу у времену. од 1841 до 1850 године, а затим у> Страцину.)

Јован Димитријевић, по рођењу Кратовац, био је по тврђењу Д-р Јована Хаџи Васиљевића учитељ у Кочанима негде око 1840 године.2)

Сима Пикалац је савременик поменутог Јована Димитријевића, родом из Кратова, који је службовао у Кочанима кад и Димитријевић.3) Хаџи поп Андон био је учитељ у Кратову, у Цариној Махали, као световно лице, негде између 1840 и 1846 године. Према приповедању мутавџије Ћире Андевића, он је био родом из Ћустендила, а радио је у Баба Трениној, а доцније и у Ђеревој кући, која је постојала ниже цркве Светога Николе.

5) Скопско Научно друштво: Зборник за Историју Јужне Србије и суседних области, Скопље, 1936, 1; 105.

5 Д-р Јов. Х. Васиљевић, Просветне и политичке прилике, стр.

2) Исто, стр. 81.

8) Исто, стр. 81.