Učitelj

Цитадела се састоји из две књиге: прва носи наслов Савест, друга Каријера. Глобално узето ово је социјални роман из енглеског живота и обрађује положај и савест лекарског сталежа. Пошто је Кронин био лекар по професији, то је разумљиво да је он са великом ученошћу и дубоким познавањем ушао не само у систем и методе лечења, већ и у све незгоде система и у несавесности лекара. Онда је разумљиво што је у Енглеској Цитадела изазвала жестоке полемике нарочито међу лекарима, који су највише погођени овим романом.

Цитадела је врло занимљива ствар и не истура се из руку док се не прочита. Главни јунак је Ендру Мансон.

Кад се баци поглед на читав његов лекарски живот и на његове напоре, онда се и поред његових чисто научних убеђења долази до закључка, да је Мансон велики идеалиста и филантроп. Његова млада жена, учитељица Кристин Барлоу, није му само жена и помоћница, већ. друга савест. Мансон опијен средином и залуђен успесима у каријери, мало помало отступа од својих почетних начела, од идеализма и утапа се у средину која тражи само корист, уживање, материјално богатство. Но дешава се у једном моменту Мансонова катарса, Кристин спасава свога супруга од лудила мамонизма и каријеризма и враћа га на пут правилнога схватања лекарског позива и правога служења ближњему. Отад Мансон има да почне нови живот.

Кроз Цитаделу се упознаје читалац са тамном страном енглеског друштва, која је можда још јаче подвучена, али се упознаје и са идеализмом кога могу поред учитеља да поседују и лекари. Поука је јасна: мамонизам и материјализам је цитадела, Шајлоков град, који окива и заробљава душе. Из те цитаделе излази се само чишћењем савести и високим стањем духа, коме се мора свуда и у свима сталежима дати првенство. Тако и само тако ваља схватити писца и његово дело.

M. P. M.

Nefrolog

PETAR KUNIČIĆ

učiteli, omlađinski pisac i pedagoško-književni radnik (*26-I-1862 — + 26-VIII-1940)

Pred kratko vrijeme preselio se je u vječnost zaslužni i časni učit. veteran Petar Kuničić.

Smrću umirovljenoga šk. upravitelia Petra Kuničića izgubila jie hrvatska pedagoška književnost jednog od svojih najstarijih i veoma zaslužnih predstavnika, a omladinska književnost svog nestora.

Svojim 50-godišniim radom па polju hrv. pedagoške književnosti, te kulturne i književne povijesti u velike je zadužio našu kulturnu javnost.

Da se upozna i naše mlađe učitelistvo radom Petra Kuničića odličnog trudbenika na našoi narodnoj i književnoj njivi donosimo ovaj prikaz odavajući time ujedno počast i priznanie njegovom radu.

Petar Kuničić rodio se u Dolu kod Starograda na ostrvu Hvaru, 28-1.1862 god. Osnovnu školu položio jie u Starigradu, a u Dubrovniku učio je Dprivatno gimnazijske i filozofiiske nauke. Učitelisku školu u Arbanasima kod Zadra svršava odličnim uspiehom god. 1885, a nakon trogodišnie učiteliske službe g. 1889 položio ie odlikom i praktični učit. ispit. Kao vrijedni i čestit učitelj služio ie na Visu, Blatu na Korčuli i u Starigradu, drugom svom rodnom miestu. — U to doba prilike u Dalmaciji bile su takove da su škole i narod trebali požrtvovno i oduševlieno učitelistvo. Pod vodstvom ravnateljia Učit. škole i odličnog pedagoga Stiepana Buzolića odgojene su te naše učit. generacije pune zanosa i ljubavi prama Bogu, staležu i narodu. Nastavnici Vicko Danilo, Don. M. Nekić i drugi ulili su u njegovo srce plemeniti osjećai ljiubavi za prosvjetu, narodno poštenje i sve što je dobro, istinito i lijepo osobito za pjesmu i dobru knjigu.