Učitelj

u mladim godinama ljubav i poštovanje kod učitelistva ne samo u Dalmaciji, već ı u Banskoji Hrvatskoi, koie mu je godine 1891 pod vodstvom nestora hrv. učitelia bip. IL. Filipovića u Učiteliskom Domu u Zagrebu, priredilo najsrdačnije ovacije i na rukama ga pronijelo dvoranom.

; Nakon 40 godina svog predanogr rada u školi, u uzvišenoj ali teškoj učit. misiji, koia ima nagradu samo u postignutom uspjehu na njivi nar. prosvjećivanja, teškim srcem rastavlia se od liubljene djece — škole, da nađe odmora i mira pod svoje stare dane u gradu Splitu, kojeg је još iz svoje rane mladosti volio svim žarom.

Smireno je napustio ovu dolinu suza i preselio se u drugi svijet, gdje ne vlada ljudska zavist i zloba. Ponio je sa sobom blago najvećeg zadovolistva i ponosa da je svoiu dužnost prema Bogu, obitelji, staležu i narodu u potpunoj vjeri pošteno izvršio!

»Ratne i školske uspomene« (rukopis) naibolie nam svjedoče o milim i dragim uspomenama i osjećajima koji su pisca tješili i pomlađivali u starim i nelagodnim danima njegovog života.

I pri zadnjim časovima života ugledao je posledniu viziju: »Školska dvorana puna dragih lica dječice, koja ga bijelim ručicama pozdravljaju veleći: »Zbogom starče, dobročiniteliu roda i naroda!«

Duje Marasović

Књиг послаше на Приказ

Радмило Г. Белић, Уредба о заштити од ваздушног напада, Београд 1940, ср. 8', стр. 167, цена 40 дин.

Милош С. Матовић, Седма школска свечаност, — Деца у граду, Београд 1939, ср. 80, стр. 52, дин. 6. Издавач Ј. Ј. Џелебџић.

Трајко Гапић, Задужбине Јужносрбијанаца у Београду [1 књ. 1940, ср. 8%, стр. 24.

Mićun Pavićević, Crnogorci u pričama i anegdotama, kni. XVII, Zagreb 1939, sr. 80, str. 396.

Mićun Pavićević, Crnogorci u pričama i anegdotama, kni. XXV. Zagreb 1940, sr. 80, str. 160.

Мићун Павићевић, Антологија Мићунових njecaMa, 3arpe6 1940, cp. 60, crp. 90.

O НЕ ====3

Учитељ“ излази у месечним свескама од четири до пет табака. Годишња му

је цена за чланове Југ. учит. удружења 50 дин; за нечлановеи школе 80 дин;

за ђаке учитељ. школа 45 дин. Претплата се полаже унапред најмање за пола

године на Југосл учит. удружење, Београд, чек. рач. бр. 53081. — Рекламације

непримљених бројева најдаље после два месеца. Учитељ излази из штампе , сваког 15 у месецу. Плаћање и туживо у Београду.

Власник и одговорни уредник ИВАН ДИМНИК претседник Југословенског учитељског удружења Краља Милутина 66. Београд Телефон 22-585

Штампарија „Привредник“ Жив. Благојевића, Београд, Краља Петра 15а