Učitelj

јаван ва пина правили анеднвавннлее вере аеоиарилнршитеетеаити 3

Поменимо још интересантан покушај професора А. Феријера и К. Крафта да личности класифицирају у козмичке типове, према козмичким утицајима којима они подлежу и које је наука утврдила и озбиљно проучавала у последње доба. :

У домену мисли која у извесној мери одређује карактер читаочевог духа, разликују се читаоци чија се мисао заснива на фактима тј. на опажању неколико изолованих, конкретних чињеница. То је начин мишљења који иде од појединачног ка општем, тј. индуктивни. Читалац индуктивнога типа се уздиже од сазнања чињеница ка сазнању целине, закона и теорија. Али, има читаоца, чији је начин мишљења сасвим обрнут: њихов дух полази од општег па иде појединачном, од преноса и општих закона и теза, ка изолованом факту. Ови читаоци припадају дедуктивном типу. Они теже да потврде своје мисли чињеницама; али за њих чињенице нису битне, већ њихова логичка основаност.

Поменимо још и аналитички и синтетички тип. Карактер духа једног читаоца синтетичког типа је склон комбинацији, конструкцији, он ствара од делова целину. Напротив, аналитички дух поставља целину на делове, продире својом мишљу у предмет и ту стално налази нове стране и нове елементе.

Други један принцип класификације нам се лриказује на особеностима емоционог реда. Читалац тога типа био би онај у коме би доминирали феномени емотивни. Такав један тип је ирационалан, ма да читалац ирационалног типа не мора обавезно да буде и емотиван. У овој категорији ми налазимо знатан број подреда према квалитетним и квантитетним варијацијама разних типова емоција и њихових комбинација (осећања, страсти и других ирационалних појава).

Међу овим емотивним типовима ваља разликовати три групе: песимисте, оптимисте и агресивне. Први посматра ствари око себе као јаче од себе; он никад не може да имитира овога или онога јунака, свет му изгледа мрачан и жалостан. Он жели да побегне из света и у овој групи срећемо често самоубице под утицајем лектире. Оптимистички тип напротив види само пријатне и позитивне стране ствари. Он испољава радост и извесну веселост што живи, Он тражи радије књиге које се добро завршавају и распитује се о завршетку пре него што почне читати. Воли да чита утопије. Агресивни тип се карактерише предоминацијом осећања мржње, љутине, свирепости. Читалац овога типа се интересује само негативним странама књиге, писаца па чак и других читалаца и тражи оно што га од њих одваја. Такви читаоци нападају основу сваке социјалне организације и солидарност међу људима. Један читалац овога типа овако је карактерисао лектиру: „Ја читам књиге да бих могао да демантујем“. Такви су читаоци врло незгодни за библиотекара нарочито ако још припадају типу аналитичара.

Не треба заборавити да поменемо у овој истој групи емотивних читалаца оне, код којих предоминирају извесне групе емоција вишег интелектуалног реда: естетичке, религиозне, етичке, социјалне и интелектуалне. Карактеристика естете је једно нарочито развијено