Učitelj

Џудо _______---___---___._____________-

осећање за лепим; код већине за спољну лепоту (облика и боје) али код неких исто тако и за унутарњу лепоту, нематеријалну. Љубитељи лепих зграда нам дају пример прве категорије а љубитељи класичних стихова, за друге. То су најчешће читаоци доста незгодни и много траже; лако се вређају најмањим недостатком хармоније. Често се задовољавају и делима нехуманим и несоцијалним, само ако су лепо израђена. Такви су обожаваоци Верлена иВрта мучења, Мирабо-а итд. Естете живе од опажања лепога и апсорбовани су непосредним смислом живота. Неспособни су за теориска расматрања. Често су мало практични у свакодневном животу на који гледају кроз своју естетску маглу.

Карактерна црта читалаца религиозног типа је њихов мистицизам. Ми означавамо овим изразом емоционална интуитивна опажања онога што је непознато и несхватљиво. „Sub diversis speciebus, signus fanftum, ef non rebus lalent res eximiae” peKao je свети Тома Аквински. Ово осећање увек има религиозни читалац и зато се он никад не може споразумети са оним који га нема. Вернога никад не може да разуме онај који не верује и обрнуто. И обадвојица имају право, јер се обадвојица ослањају на непосредно искуство. Са таквим читаоцима је најбоље не дискутовати. Њихово се мишљење може изменити само онда ако се измени њихова мнема. Не треба никад заборавити да ови читаоци траже вишу вредност живота и да их због тога сваки библиотекар треба да третира са пажњом и толеранцијом. Могуће је уздићи их помоћу паметно одабраних књига, уклонити заблуде контактом са реалношћу и борити се против догматизма тиме што ће се омогућити разумевање нужности доказа.

Прелазећи потом на читаоце који имају способнсст да изразе осећања социјалног реда, забележимо следећу карактеристику: они се не одвајају и не разликују од других индивидуа, мешају се са друштвом и заједницом, и виде циљ свога живота у срећи других. Личности ове категорије су ретке и не треба их бркати са категоријом аривиста, енергичних типова који чезну за моћи и за славом и често се убрајају у пријатеље човечанства.

Читаоци етичког типа су још ређи; њихова битна карактеристика је у сталној примени етичког критери јума који су пажљиво за себе створили и према коме се равњају кроз цео свој живот. Читаоци овога типа су уопште пријатељи других личности за које су везани осећањима симпатије, љубави, страсти, пријатељства, жељом да буду од помоћи, способношћу да се уживе у туђа осећања, да се ставе у њихов положај. Библиотекар може да издвоји и позна ове типове по њиховој жељи за сентименталним романима, књигама о моралу, одвратношћу према описивању ужаса, свирепости и беде модерног живота.

Требало би још навести међу читаоцима емотивног типа, еротичке читаоце и љубитеље сентименталног и платонског романа, као и оне који воле порнографска дела.

Могли би да даставимо студију многих других психичких ти-