Učitelj

дневној штампи и понеким дечјим и омладинским озбиљним листовима и часописима, као и у неким читанкама за Ш и ТУ разред нар. школа у којима се налазе стрипови са називом „Слике без речи“ (Читанке Св. Миловановића, Ј. Милошевића и др.).

Стрип је, дакле, илустрација догађаја издељеног на саставне ситуације и моменте, који се посебно илустрацијама приказују. Састав стрипа у народној школи на први мах чини се немогућ. Међутим досадашња пракса дала је очекиване резултате. За стрип се узима познато градиво: прича, доживљај, историјски догађај, кратак дечји роман и народна песма. Стрип је посао разредне заједнице, која подељеним улогама појединаца израђује цео стрип. Пракса је показала да је препоручљиво, пре свега, утврдити садржину приче, доживљаја, песме или романа, које треба илустровати. Ова се садржина претходно раздели на низ повезаних догађаја или ситуација, које треба сажето и што јасније изразити у облику сижеа. Ове сажете реченице прибележити и према њима разредна заједница поверава појединцима илустрацију сижеа. Ове кратке сижее убацити више или ниже илустрација као природну допуну слике (илустрације). Кад се ове, посебно илустроване странице повежу у један план, добије се цео догађај, прича или роман у речи и слици тј. у стрипу.

Појединац приступа изради стрипа потстакнут својом средином или неким згодним догађајем из прошлости (историја или читаначко штиво); често актуелним догађајима из садашњице (поплаве, земљотреси и сл.). Веома згодно могу се народне песме илустровати у облику слика без речи или баш и са речима (сижеима), јер је садржина ових песама богата ситуацијама и догађајима.

Запажено је да се код израде стрипа илустрације обдарених цртача одликују јачим и естетичнијим изразом и боље израженим положајем и обликом, бојама и перспективом. Исто тако и иницијатива за стрип је јаче наглашена код цртача, него код слабије обдареног ђака овом уметношћу.

За израду стрипова ученици су упућени и на тражење лектире, података, чак и слика, година, имена, назива итд. А овај рад улази у састав читавих комплекса и свестраног умног самосталног усавршавања со сопственој иницијативи ученика. Стрип је потстрекач за саморадњу и колективни рад појединаца и целе разредне за једнице Смишљеним упућивањем разредне заједнице за негу стрипова, могу се очекивати веома захвални резултати, који несумњиво позитивно делују на општи душевни развој заједнице.

Кад се стрип упозна и заволи, онда се он може пренети и на дрво и камен, тј. израда стрипова на разним облицима (фигурама) од камена и дрвета, било као шаре, било као рељеф. Нарочито су деци блиски стрипови из најстарије историје човека, где се имагинативно могу илустровати многи догађаји у виду стрипа. Пример: пећински човек, његов живот, његове борбе са животињама, његово одевање „лов, оруђе, ватра, божанства итд.

Стрип је, дакле, успешно илустровање живота, те баш зато он има свој научно оправдани гајзоп Фете у народној школи.

Милош П. Павловић