Učitelj

лавина 1"

свеколиког система васпитања будућих грађана је љубав према Отаџбини, која сама по себи подразумева поштовање према заслугама отаца. Само су ти народи дуговечни, у којима постоји култ предака и народних јунака.“ 9)

Само правилна организација народног васпитања може да реши један од најважнијих задатака, који се постављају свакој држави, наиме, да непрекидно попуњава слој управљача најдостојнијим људима из народа. Тај проблем потпуно је заборављен од савремене социјалне политике и резултати тог пренебрегавања свима су јасни: читаве велике нације падају у прашину и страдају због тога, што њихова, раније способна и обдарена класа управљача није умела да нађе за себе достојну смену. Проблем социјалне педагогике, који је Платон поставио у своје време, као што видимо, постаје један од. најактуелнијих проблема савременог друштвеног живота.

проф. Н. Н. Алексејев

ИП. — Народно просвећивање

Спрена учишељица пи учишеља за сарадњу на зашшиши деце у селу“

Закључци П Балканског конгреса

У закључцима П Балканског конгреса за заштиту деце стоји: „да су добровољни сарадници у медицинско-социјалној заштити деце од неоценљиве вредности и великога значаја“. Конгрес је нагласио — „да се вредност ове сарадње може ванредно подићи, ако се добровољни сарадници, уколико нису стручњаци, у нарочитим течајевима припреме за сарадњу на пољу заштите. Програм и трајање течајева треба да се прилагоди врсти њихове делатности и степену њиховог школског образовања, као и евентуалним искуствима која су већ стечена у практичном раду. Течајеви ове врсте препоручују се за агилне и водеће чланове добротворних удружења, за сеоске учитеље, сеоске свештенике, општинске одборнике итд. Најплоднији су, пак течајеви ове врсте за сеоске учитељице, те им се стога они нарочито и препоручују. Изражава се, сем тога, жеља да дечја хигијена и дечја заштита уђу у обавезни наставни програм женских и мушких учитељских школа“.

Организовање учитељских течајева

Као најплодотворније, сматрао је П Конгрес течајеве ове врсте за сеоске учитељице и стога је нарочито препоручио оснивање течајева за сеоске учитељице.

9 Тамо.

# Приликом конференције Југословенске уније за заштиту деце одржане 14 новембра 1940 год. у Београду, у сврху организовања координиране акције за заштиту материнства и деце у селу.