Učitelj

Стога се у дневном реду конференције налази нарочита тачка "за расправу: о спремању учитељица и учитеља за сараднике на заштити деце у селу.

За прву етапу истакнута је намера да се организују течајеви за учитеље, који ће бити центар организовања сарадње и акције за заштиту мајки и деце у селу.

Досадашњи течајеви за учитеље

Из извештаја, који је објавио у своје време садашњи секретар Уније за заштиту деце, видимо да су у неколико махова раније одржавани специјални течајеви 3за сеоске учитеље и учитељице.

У Новом Саду Државни хигијенски завод и Завод за заштиту деце приредили су 5 течајева за учитељице из села, где нема „лекара и где постоји велика смртност деце. Течајеви су трајали 2—3 недеље за време великог школског одмора. Учитељице су имале бесплатан стан и храну. Течај је издржаван из буџета Државног хигијенског завода. Програм је саставио Завод за заштиту матера и деце, који садржи: предавања о нези здравог и болесног детета са демонстрацијама у дечјем диспанзеру.

Државни хигијенски завод у Новом Саду приредио је засебне течајеве за учитељице а засебне за лекаре. У течајеве су примљени учнтељи на основу препоруке власти, ито који су се добровољно пријавили и који желе сарађивати на дечјој заштити. За четири године посећивало је ове течајеве 115 учитељица и 10 учитеља. Одржавана је даље стална веза са апсолвентима течаја.

Завод за здравствену заштиту матера и деце у Београду приредио је у оквиру Феријалног педагошког течаја Црвеног крста предавања. за учитеље и учитељице о дечјој хигијени и пуерикултури у вези са практичним вежбама. Течај је одржан о вел. шк. одмору 1937 годане и на њему је било: 57 учитеља и 48 учитељица. Године 1939 исто друштво приредило је течај те врсте за учитељице стручних занатских и трговачких школа. Одазвало се позиву 60 стручних учитељица.

Задатак течајева

Задатак је ових течајева да оспособи добровољне сараднике и особље, које жели да ради на заштити матере и деце на селу и да их упозна са методама рада у разним установама за заштиту матера и деце, са савременим искуствима на здравственој, социјалној и правној заштити матера и деце ис практичним радом на селу у том правцу. |

Ипак задатак ових течајева не може дг се ограничи само на то уже подручје, јер је П Балкански конгрес за заштиту деце у својим закључцима нагласио: да треба акцију за заштиту деце у селу везати са општом акцијом за побољшање здравствених