Učitelj

161

услова на селу, просвећивању широких народних слојева и санирању општег благостања. Зато треба радити упоредо са заштитом деце на побољшању и подизању здравственог, културног и економског нивоа села. Пошто судбина сеоске деце зависи од тих утицаја и услова потребно је да у задатак ових течајева уђу и та шира питања.

Идеолошка основа за рад на селу

Из тога разлога може се извести успешан рад на селу само од таквих личности, које су саме урасле у сеоску средину или су идеолошки упућене за рад у селу. Без идеолошке упућености социјално-просветног радника у потпуно разумевање и осећање сеоског живота и потреба сељака и села, као социјално-културне заједнице, сваки ће рад у селу изгубити свој основни правац и смисао.

Зато је прва дужност течајева за усавршавање социјалнопросветних радника за ред у селу, да у првом реду употпуне или створе ту идеолошку основу и тек онда, на тој основи, да постављају своје конкретне циљеве и одређене акције у селу.

Идејне борце и мисионаре за село треба васпитати и усавршити у тим течајевима. Код њих треба створити убеђење за које ће се они фанатички борити и радити. Идејна основа сваког | борца на селу треба да је убеђење и свест, да треба да сачува културу сељака и да ради на културном подизању села, јер то значи јачање темеља народа и државе,

Без правог разумевања душе сељака и пуног схватања при-

лика и потреба у селу, нема успешног рада.

Идејни смер течајева

Идејни смер и усавршавање социјално-просветних радника за рад у селу, у течајевима, треба да су прилагођени средини у којој ће социјално-просветни радници делати тј. сеоским приликама. Они не смеју следовати културним идеалима градова, нити отуђивати сеоски народ од утицаја сеоске културе.

Од правог идејног циља течајева зависи правилно морално формирање личности социјално-просветних радника за рад у селу, а од довољног броја таквих радника зависи успех акције.

Правилно идејно за село изграђен социјално-просветни рад ник неће свој рад заснивати ван животних потреба сеоске средине, он неће отуђивати сељака од сеоског рада и живота и обазираће се увек на дух сеоског народа и потребе сеоског рада.

Стручно спремање у течајевима

Поред духовне упућености у сеоску средину (миље), особине сељака, живот сељака и рад тј. поред познавања друштвености, душевних, културних и социјалних прилика сеоског становништва,

Учитељ п