Učitelj

173

Течајеве за учитеље могу са дозволом Министарства просвете, пошто су у питању учитељи, организовати поједине угледне установе или Министар социјалне политике и народног здравља у споразуму с Министром просвете, односно њиховим одељењима банских управа.

Међу приређивачима и сарадницима у приређивању течајева за образовање и усавршавање социјално-просветних радника за село требали да буду: Југословенска унија за заштити деце, Државни хигијенски заводи, Црвени крст, Југословенско учитељско удружење, Југословенски женски савез, Министарства просвете, социјалне политике и пољопривреде и њихова одељења банских управа, Савез здравственнх задруга и друге станове, које раде на културном подизању села.

Средства за приређивање течајева

Све установе које се брину за село и његове потребе требале би заједно са властима да осигурају и средства за организовање и одржавање течајева за спремање соцајално-просветних радника за раду селу.

Истина је, да се за то тражи трошење нових средстава, јер без тога нема ни систематског рада у подизању сеоске културе. При томе треба увек имати у виду да народ на селу има иста права на веће образовање, као и народ из градова и радник, коме је законом осигурано стручно образовање и усавршавање.

Иван Димник

Ш. — Стшвараоци вредности

Духовна делашносш Бранислава Пешронијевића Предговор

Духовна делатност Д-р Бранислава Петронијевића види се и по задатку, који он поставља филозофу. По њему, прави мислилац треба да буде живо и јасно огледало свега што постоји; зато он мора својим разумом продрети у биће до последњих дубина и у њему све осветлити, да не остане више никакав траг тамнине и нејасности.

Таквим постављањем проблема о сазнању света Петронијевић је пошао путем истинских мудраца, који су својим духом обухватали свеукупну целину свемира. Наш филозоф такође својим умом лебди широм недогледног космоса. Притом, његове мисли нису управљене само видљивом свету, па чак се не заустављају на медитацији о најскривенијим основама његовим, већ пониру до последњих тајни васељене. Јер, Петронијевић није само филозоф у ужем смислу, него и научник. Спајајући у своме духу филозо-