Učitelj

Иако је ово у закључцима конгреса узгред поменуто, требало би сву заштиту деце координирати у акцији за оснивање домаћичкиХх школа и течајева на селу, јер је то шира акција, која може да обухвати и рад на оснивању нових и обезбеђењу постојећих кухиња за исхрану сиромашне деце у селу и рад за спремање учитељица и учитеља за сараднике на заштити деце у селу у нарочитим течајевима.

Учитељице које су оспособљене за вођство и поучавање у домаћичким школама и течајевима биће најјачи ослонац за спровођење акције за заштиту сеоске деце међу учитељицама.

Уколико такви течајеви за образовање учитељица домаћичких школа и течајева већ постоје, то су учитељице упућене у ову област, пошто се у тим течајевима врши поука о здрављу и социјалном старању с посебним обзиром на заштиту деце.

Предмети ових течајева садрже сва питања из области хигијене и социјалног старања с посебним обзиром на заштиту деце:

1) Главни основи за чување народног здравља.

2) О хигијени жене,

3) Заразне болести.

4) Нега тешких болесника.

5) Нега и исхрана одојчади и мале деце.

6) Почетно васпитање детета и најобичније грешке у нези мале деце.

7) Школска хигијена.

8) Домаћа апотека.

9) Социјално старање и дечје законодавство (практичне вежбе у заводу за социјално-хигијенску заштиту деце, у станици за одојчад и амбуланти).

Вођство и особље течајева

За предавања и вежбања за учитељске кандидате у учитељским школама ангажовати најискусније дечје лекаре и стручно особље, које ради у установама за заштиту матера и деце. Тако исто и за предаваче треба одабрати стручна лица са вишего-

дишњом праксом и искуствима.

Избор места за течајеве

Течајеве треба приређивати у првоме реду у местима где постоје угледне установе ове врсте, за коју се желе кандидати течаја оспособити. За учитеље би дошла, за идејне течајеве који су више теориски, у првом реду у обзир банска места, где се налазе учитељски домови и најлакше је организовати исхрану и

све остало. Приређивачи течајева

Важно је питање сарадње разних установа и удружења, као и власти у приређивању и организацији течајева.