Učitelj

183

,

непроменљивост. Душе не знају једна за другу, али живе у вечном блаженству. Јер, како је задовољство примарно осећање, то у статичком стадијуму само оно постоји. Стога, у њему нема бола. Осећање задовољства је максимално и одговара позитивном праосећању, пошто „у примарном светском стадијуму не постоје материјална тела“. Како бестслесни свесни субјекти немају слика имагинација, а тиме ни апстрактног мишљења, то они не могу знати ни за себе ни за слвари и догађаје динамичког стадијума света.

Диномички стадијум света. Секундарни стадујум постаје вољном одлуком свесних душа. Пошто у статичком стадијуму знање једне душе не обухвата остале душе, то оне „долазе до заједничке одлуке потпуно независно једна од друге“. Промена, једном настала, испуњава динамички стадијум света. Она је еволуциони процес. Стога је тотална еволуција оправдана претпоставка. У тим огромним космичким менама душа је пролазила пасивна и немоћна Резултат свих тих процеса је „појава свесних организама са високо развијеним свесним животом“.

(Свршетак у следећој свесци)

Д-р Милан М. Јовановић

Адам Мицкевић у свешлосши словенске мисли о брашсшву народа

— Поводом 85-петогодишњице од његове смрти —

14/27 новембра ове године навршило се 85 година од смрти великога пољскога песника Адама Мицкевића и 142 године од његова рођења. О величини и значају овога генијалнога мислиоца и апостола словенске мисли о братству народа у историји словенскога препорода најбоље говори то, што је Академија наука садашње Русије решила да прослави ову успомену на Мицкевића. Значајно је што се Академија наука садашње Русије сетила овога генија пољскога народа, чији лични трагизам је прешао данас на целу велику и братску нацију. И нехотице се овом приликом сећамо речи рускога песника 1 утчева, које је он око седам-