Učitelj

Једног светлог новембарског дана учитељица је са децом крај Победника. Видик широм отворен а они на највишем врху авалске греде. Деца су већ започела земљописну наставу и све што виде није им туђе (то је све у непосредној околини осн. школе: и град и Калемегдан и реке и видик). Учитељица их зато оставља да броје авионе на Бежанијској Коси, да броје бродове а и да нагађају чији су... После дечјег интересовања учитељица почиње као узгредни разговор: Шта знају о В. Ратном Острву, о Бежан. Коси, Земуну, Ади Циганлији из последњег ратарг Маргарета: „Из светског рата“.

Показало се одмах да знају да је то био светски рат, да су ратовали Срби са Аустријом, Немачком, да су Србима помагали Французи. Знају да су наши отступали, да су понеки очеви учили у Француској, знају да је Кр. Петар 1 био стара да је рат водио Кр. Александар !.

Учитељица их после посматрања Аде Циганлије, Беж. Косе, В. Ратног Острва води и до клупе на којој је у светском рату седео — немачки цар. Разгледају немачки грб, пореде са југословенским.

У вези са немачким царем — Вилхемом П (из 1916 г.) деца ређају шта је ко све видео. Видео је тврђаву, куле, Римски бунар, конак, Сахат кулу, тулбе, цркве — Ружицу и св. Петку. Учитељица: Шта је питао немачки цар своје вођег — Деца говоре оно што поједино дете интересује нпр. ко је зидао тврђаву, како се зову капије и кад су зидане; колико има кула и зашто су прављене; о Римском бунару највише питања... Учитељица покреће од клупе децу да размотре видик, који је цару био непознат. Деца знају да је равница преко Саве Срем, а преко Дунава Банат. Учитељица им показује удаљену Фрушку Гору и удаљене огранке Карпата...

Рачун.

У школи их наставница учи да рачунају време. Исказују да желе израчунати време од светског рата, од посете немачког цара, од постанка капија, куле, цркве, старост краљеву итд. итд. Читање.

Започињу читати из своје читанке чланке у вези са светским ратом и првим децембром. Као што су чланци: На солунском бојишту, Краљ Петар и војник... Повратак, Уједињење. Ручни рад.

Раде од лепљиве хартије српске и југословенске заставе. Раде и југословенски грб.

Певање. „Мали Југословени“, композиција Ал. Станковића.

Први децембар прослава ученика. Ђаци из школе „Краљ Петар !“ прославили су крај костурнице покрај цркве Ружице у Гор. Граду први децембар. Минчић