Učitelj

|

Мени груда расте, ено већ се шири. Креће се, гледам је, дрхћем од милине, Њене трошне трунке данас ми се чине Као плодне њиве нашег завичаја. Ено ливаде и гаја... На овој се груди вије коло вито,

· Цветају воћњаци, лелуја се жито, На пољима равним силна стада блеје...

Јела, Дамштријевић

Новине у ЏШисању бројева

Господа професори математике завели су у својим школама и уџбеницима неке новине у писању бројева, па су после прегледајући као референти, рачунске уџбенике за основне школе, унели и траже те новине и у Рачуницама за основне школе.

То је био главни разлог што моје Рачунице за основну школу, прошле године нису одобрене за употребу као уџбеници. Тек пошто сам унео у њих те новине, оне су одобрене.

Да видимо које су шо новдне у Писању бројева.

Њих има 3.

Прва новпна је да се у десетним бројевима (разломцима) целине и делови пишу подједнаким цифрама. А досад су — као што знамо — целине писане крупнијим цнфрама, а делови ситнијим, овако: 15,2, или 8,%; ИТД.

Друга новпна је да се сад скраћена имена метарских мера не пишу са тачком на крају, већ да се одсад пишу без тачке, овако: 80 см, 5 кг, 30 м итд.

Ово се, истина, не слаже са граматичким правилом: да се скраћено написане (недописане) речи пишу са тачком на крају али је одиста практично за писање у рачуну.

Трећа новпна у писању бројева је: да се милиони више не обележавају запешом, ни хиљаде Шачком као досад, већ обоје да се обележавају једним истим знаком — малим размаком тих цифара, милиона и хиљада, овако: Ако хоћемо да напишемо, на пример 12 милиона, 560 хиљада, 354; то ће се написати овако: 12 560 354.

Сад да видимо какве су ове новпне с практичне стране.

Прве две новине су добре и умесне, те се могу примити без икакве замерке. Али трећа новина је најважнија али и непрактична. Кажу да запету за обележавање милиона треба избацити зато, што се запета пише и у десетним бројевима, па се не зна кад је милион, а кад је десетни број.

Добро. То је истина и умесно. А заштшо се избацује шачка код хиљада2 М од куд може бити један исти знак (мали празан проетор) за две овако различне и велике количинег! По чему ће