Učitelj

Зидне слике издања „СЕЉАЧКОГ БУКВАРА“

Наша домовина — Наши људи — Наш живот

Уметнички израђене слике у 8 боја величине 70%Х 86

1 — ПРОЛЕЋЕ

( вези нашега човека са земљом на којој живи и од које се храни: изглед наше сеоске куће, дворишта, градине, воћњака, њиве, ливаде, брда, биљака и животиња, од дечје пастирске игре до тешкога рада да се у зноју стече свагдањи хлеб и издржи у нашим животним приликама.

2 — лЕТО Живописним бојама насликан је свагдањи живот нашег земљорадника у ово годишње доба: од кошнице чији рој хвата да заслади деци кору хлеба до парне вршалице којом му техника помаже да искористи плодове свога мукотрпног рада, од бриге у домаћој ручној радиности до зноја који залива сваки откос на ливади, сваки сноп на њиви и струк културних биљака који му одржавају живот породице.

3 — ЈЕСЕН

Наша сеоска средина насликана је уметничком руком све што се може видети у нашем селу: бербу на њиви, у воћњаку и винограду, све плодове које су родна груда и небо подарили нашем радином сељаку, храниоцу свих редова нашега народа, све што његова рука спрема за себе и за друге од траве које прибира за свога верног вочића, плодове са њиве којима се храни до воћа и грожђа које муља да заслади туђа уста, од сушене шљиве до обраних листова дувана и казанице за ракију којом ће наздравити госту и пријатељу о скромним сеоским свечаностима, кад заборавља на свој зној и муку.

4 — ЗИМА 5 У преливу светлих и суморних боја насликано је наше сеоце у окриљу брдашца и шумица пре сумрака: док се други по завршеном раду одмарају и уживају плодове свога рада, наш сељак и после жетве и прибирања јесењих плодова својег труда и зноја нема одмора, нађе се за њега и сада посла у забрану, шуми, око куће, у воденици где на коњићу носи вреће да од зрна добије брашно, око стоке коју више цени него себе; само његова деца, за чију се будућност брине, весело хитају из школе домаћем топлом огњишту знајући да ће их тамо помиловати уморна очева и мајчина рука.

— Наша земља слика у 8 боја — величине 70 x 86 Уметнички израђена слика у којој је приказано: Од извора до мора од поља до низије, од брежуљка до врхова Дурмитора, од вртаче до котлине, од засеока до великог града, од стазе до аутомобилског пута, од брвна до модерног гвозденог моста, од сплава до океанског брода и авиона, од сеоске кућице до палате, од солане, рибарског селанцета до катуна и бачијама на нашим планинама; сва народна занимања и све привредне гране. :

— Народно коло у националној ношњи — уметнички ра Д. М. Инкиостраја Уметнички рад у којој је приказана национална ношња из свих крајева наше земље. Народно коло израђено је величине 84х50 см. на одличном картону и стаје динара 50— Каширано на платну динара 100.—

ЦЕНА ПОЈЕДИНОЈ СЛИЦИ Нахаржии са i ay S = ДНА теЕ Бата Дин. 40.Каширано. наплатну — = == — Ене | UCI зла 120.—

Новац треба слати на чековни рачун бр. 54256 Уредништву "Сељачког Буквара“ Београд, Карађорђева 61