Vasiona

уживати y лепотама звезданог неба. Није потребно наглашавати да he овај инструмент бити од неодењиве користи y васпитању и културном уздизању ваше омладине. Како ce замишља сарадња читалаца на нашем часопису? Часопис Васиона биће утолико бољи уколико читаоци буду имали већег учешћа y његовом уређивању. Зато he Астрономско и Астронаутичко друштво сваког тромесечја држати пленарне заједничке састанке на којима he ce прочитати један од основних чланака за наредни број, као и писмене критике, примедбе и питања читалаца y вези са претходним бројем. Ове писмене са-

ставе треба послати администрацији часописа што раније, a најдаље до на месец дана пред штампање новог броја. Часопис he излазити почетком јануара, априла, јула и октобра. Важније критике, примедбе и питања биће одмах и објављени. Ако при читању нађете да су извесне ствари недовољно објашњене, пишите нам и ми ћемо наћи стручњака који he их y посебном чланку детаљније објаснити. Уједно постављамо да he већи број просветних радника и аматера астронома својим прилозима допринети што бољем и што занимљивијем садржају нашег заједничког часописа.

ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА

АСТРОНОМСКОГ ДРУШТВА „РУЂЕР БОШКОВИЋ“

АСТРОНАУТИЧКОГ ДРУШТВА ВСЈ

ЦИЉЕВИ

Стручно уздизање чланова преко курсева, предавања и самосталног посматрачког рада. Развијање интересовања за астрономију и популаризација исте одржавањем поиуларних предавања са посматрачким састанцима за чланове и нечланове, као и повременим и периодским публикацијама. Сарадња са сличним удружењима y ФНРЈ и иностранству. Окупљање стручњака и аматера заинтересованих проблемима ракетне технике, астронаутике и y њима примењених наука. Популаризација ракетне технике и астронаутике путем предавања, радиа, штампе, филма, публикација, изложби, астрономских посматрања, приказивања, итд. Рад на проучавању и решавању теориских и практичних проблема y вези са ракетном и астронаутичком техником.

ФОРМЕ РАДА

Стручно уздизање чланова обавља ce преко: курсева из појединих области астрономије под руководством стручњака, стручних предавања, дебатних састанака и посматрања инструментима на основу постављених задатака. Популаризација ce обавља преко: популарних предавања y Друштву, народним универзитетима, школама и већим радним колективима са циљем ширења материјалистичког погледа на свет и сузбијања сујеверја; популарних чланака y часопису Друштва, штампи и повременим публикацијама Друштва и пошатрачким састанцима за грађанство са посматрањима помоћу инструмената уз стручна објашњења. У местима где за то постоје услови може ce формирати секција Друштва. Одлуку о формирању секције доноси пленум Друштва. Чланови Друштва су редовни или почасни. Редован члан Друштва може бити сваки грађанин ФНРЈ кога предложе два члана a прими Управа Друштва.

АДВСЈ може имати своје секције свуда на територији ФНРЈ, где за то постоји интерес. Друштво и секције могу имати следеће групе; техничку, медицинску, астрономско-метеоролошку и моделарско-макетарску. АДВСЈ и његове секције одржавају најтешњу везу са сродим организацијама y земљи, нарочито научним и техничким удружењима. АДВСЈ и његове секције треба да успоставе сталну везу са свим страним ракетним и астронаутичким организацијама. АДВСЈ je члан Међународне астронаутичке федерације (IAF). Чланом АДВСЈ, односно његових секција, може бити свако лице који изрази жељу да учествује y раду на популаризацији и решавању ракетне и астронаутичке проблематике. Чланом ce постаје уписом y АДВСЈ или y коју од његових секција.

Годшпња чланарина износи 240 дин.

Астрономске појаве У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ 1953

Овде доносимо неке податке о интересантнијим објектима и појавама на небу. видљивим из наших крајева, које he бити од користи читаоцима - аматерима y њиховом посматрачком раду. Избор материјала и тачност с којом je дат одговара мањем астрономском дурбину, но за посматрање многих појава (привидно кретање планета, метеорски ројеви, променљиве звезде), поседовање инструмента није неопходно. Подаци који су везани за место посматрача, израчунати су за географску дужуну и ширину Београда

(L = Ih 22.1 m; cp = _j_ 44° 48’), a већ од идућег_броја „Васиона“ he донети те податке израчунате за неколика важнијих центара y нашој Републици. Сви временски подаци дати су y средње-европском времену. У астрономији су уобичајени латински називи сазвежђа, те стога, да би ce олакшала оријентација евентуално неупућеним читаоцима, доносимо овде списак свих сазвежђа на латинском и нашем језику:

30

ВАСИОНА I, 1953, број 1