Večernje novosti

Страна Ј.

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ.

Годкна XXI.

је родпо место, Ријеку. У говору, којег је држао у филхармонијском друштву, рекао је Занела: Опомињем Ријечане да живе у слози са словенским становништвом. За тим је изјавио да не мрзи, ниги је икада мрзео Хрвате, али је мрзео Аустрију и противу ње се борио. Све је своје силе уложио код талијанског краља и владе, да Ријека добије аутономију. п Г1ерсеверанца“ доноси да су споразумне силе ио сваку цену за јединство Срба, Хрвата и Словенаца, и да нису хтеле нризнати никакву народну владу на бив. аустријској територији, без споразума са Србијом. Из тога излази закључак, да прстерани захтеви талијанских шовиниста неће наћи потпоре код свију сила Споразума. У парламенту су јаке групе, а нарочито социјалисте, против талијанског проширења с оне стране Јадрана. И сам је Орлачдо на седници коморе признао у главноме оправданосг Вилсонових начела. ЛОНАЛНЕ ВЕСТИ. Не ори/иа посете о слави. Михаило Милићевић нсчелн. Мин. Финансија у пзнзији, не може ове године да прина госте о својој славн Св. Никол^, 8бог смрти свога унука Велимира. ЈТоштанеки саобраћај. Улрава Гл. Беотадске Војне Поште извешгава грађачство, да ће почев од 1 дсцембра св. г примати на отправљвње прсста и препоручена писм°, дописне карте за Срби у и све савеаничке и неутралне државе и упутнице 8а укутрашњи сасбраћај. За обична писма, допчсне карте и упутнице, упућене од војних обвеаника њихозим породицама и обратно, неће сенаплаћив&ти поштанска такса; а ,а оста 1 е пошиљке које се упуКу|у од приватних ж ца и установа — приЕатним особама, нвплаћиваће се прописана такса. ЈТозив општ. суда. Умољаввју се све уч:стељ»це дечијих забавишта, да дођу у О нитинсчн Суд, соба бр. 47, рад I хш нога саопштења. Позивају се сви о~штински службеници, к :ји су војни обвевници, да тачно доставз Суду своје јединице у којима су распоређени. т Таса бтанковић. У Аранђеловачкој болници преминуо је 29. октобра, а сутра двн сахрањсн у Парку Та а (Ганасије) Станковнћ, коњички потггоруччик I пука, I есквдрона, син уваженога индустри;а п ца Владе Станковића и љегове госпође Персиде. Смрт покојнога Тасе, к^ји 'е био одличан младић и официр, била |е дуго непоаната његовим тужним родвтељима, и тек су је пре неки дач од приватних људи сазнзли, а званично није саопштенч ни родитељима ни дивизији. Тело иокојниково биће пренесено у п родичну гробницу сутра у нсдељу, у 4 часа по годне. ЈТридози Друштву Зв Заштиту деце. Д^уштво пр! милс је ово прнлоге: од г-ђе Јулије Игњата СуботиЧа, дир:ктора кр. 200, место голишњаг помзна св јсј драгој куми Пајки МацарЈВић, Петар Максимовић кг. 12.80, Авр- м Бенцион к^. 10, Корнел Хоровиц кр. 20, Ђока Димитрнјевић кр. 10, г-ђа Љубе Кујунџ.хћа кр- 100, у место тлугодишњег помена гдоие ину Милану, ђ ку III р. гимназије, г-ђа Д^.ринка Лацковић кр. 10. Од повереника прикупљено: г-ђица Сиди

Кан кр. 1бв, г-ђа Мила Милић кр 224, г-ђица 'Зора Поповнћ, пр купила у Новом Саоу кр. 704, 2 капутића у вредности кр. 180, п 10 м. цица, г-ђа Марија Јовановић, прикупила у Панчеву ко. 890 Од општине Мчаденовачке, поло^ииу чистог прихода са пред:таве г. Пастивца кр. 671. ЈТридог београдској сиротињи. Гссподпн Милутан Банић, писар Управе града Београда предао је Сиротињскои Одељсњу Општине граца Београда, (250) двс стотине педесет круна аа породице нзгинулих р.чтник8, што је скупљепо у Јозефу (Ческа) прили-ом једнога братског састанка. Друштво за Заштиту деце. На својој последњој седници решило је, у ц љу иного Ррже н правилнпјв помоћи деци, да осим старања о сироча-има, која а налаге у садањнм домовнма, да е побрину о смештању што већег броја сирочади по домовима у Бачко', Банату и Ср му. Затим, да отвори у равним крајевнма Беогрода дечије кујне и обданишта, за гобољшање игхране дец? и чување прехо дана. Прва дечијч гујна и обданишта основана јеу Дубровачкој ул. бр. 16. Позива^у са госпођз и го пођгц«, које би билз в 'ЉН->, да р> ксводе ов ким кујцама и обдаништама, да се одмах обрате Упр;вн.м Одбору Краља Миланд ул. бр 64, рвди договора, о што бржем организо' ању овпк најпотребнијцх установа. Тирографски скуп Дружпна Типографских Ралника сазива скупштину за недељу 2. ов. м. у 9 ч с. пре годне у дрЈШтвп ом стану. Поаивају се сви тноо рафски радници да на ову сиунштину неиззс;аЕНо дођу, ради важних решења. При/иио дужмост. Господин М< рко Трифковић, н љи Министар Унутрашњих Д’ла, нримио је дужност од г. Љубе Ј 1 т ановића дгсадањег министра, 29. ов мес. РадниЧкг Ј^овине. Рацничке Новин ст , оргацср~ска ссцијал-демократске странке почињу покова ивлазити. Г1ови број ће изнћи у недељу, 2. дец мбра. Читуља. Јуче јв умро уважени грађанин и ролољуб Голуб Јањ*ћ, председник Друштва »Српскз Браће“. Погр б ће бити данас у 2 и по часа по подне. Пут декоративног сдикара. Поанати декоративни сликар г. Рада Милсјковић са супруго) г-ђом Десанком путује пг одобрењу ВрКоманде за I овооел )бсђене крајеге: Срем, Еанат, Бачку, Босну и Херцеговину, где ће радити слике Њег. Велмч. Краља Петра I, Његовог Височ. Алексвндра Рвгечта, као и наших внаменитих људи, и војсковођа, држ. г.бов*, емблем?, и све уметничке декоративне позлове. Од пркхода дав ће 20 од сто Црв. Крсту. Желимо г. Мил 'јковићу и г-ђи срећан пут и лобар успех. Позив Ком*нде јЧеста. Да се јаве Ађутаи т урном одееењу Команде Места: Јованка Н. Ђо ђевић с позивом на бр. 2170; — рез. гешад. пторугник Миливо е Аћнмовић на бр. 2171; — алотекар IV кл. Љубомир Стефаковић п аг.отекар из рез. Коста Пападолулос на бр. 2172; — Милица Јакшић на бр. С173; Марија Јосиповић на бр. 2174; Миодраг М. Благо4в ( ћ, Милан Б. Живановић ппоручници и Милан Петровић чинсвник на бр.2301;—рез. кагетан професор Ко;та Милутиновић на бр. 2292; — Милан Јованов ћ обвс.3, - . аут моб. команде на бр. 2298; — Ружа сна Влад. Њ колајгвића адв. из Пожаревца на бр. 2307.

Лоследње вести. V ):( У Берлину се револуциони покрот нагло шири. Влада се обратила Савезницима за по-

моћ. Савезничке трупе форсирано надиру кроз Нем^чку у правцу Верлина и других већих градова, . где владају нереди. ј(:) Стансвништво Келна, Минхена, Франкфурта, Штутгарта, Берлина и др. моле Савезнике, да што пре поседну све веће центре и пограте ред. <ј? Ултиматум чехословачке владе, потпомогнут поруком савезничких влада, определио је Маџаре, да нагло евакуишу слованке крајеве. ** Беч, ЈЈештр, Минхен, Дрезда, Штутгарт, Берлнн, добили су поруку пз Уашингтона, да се ни за шта не обраћају само Сједињеним Државама, нсго едновремено свима савезиичким владама.

ОГЛА СИ Сзетолин Мгадраговнћ, у I прекобројном пуку, варобљен 1914. г. на Руднику, биз је у Галицнји, није се до сад вратио у домовину. Моли се сваки она) ко шга зна о њему, да јави његовсм брату, МИЈУШКУ МИОДРАГОВИЂУ, санитетско од љење XII пука. ГРАЂАНСТВУ. Прнспела : е данас већа количина купуса на шлепу пспод Бајлоновог магацина на Сави Купус је I квалитет . Цена 3 сексера кило. С поштовањем В. СТОШИЂ. В УПИО БИ КУЋУ у средини вароши од 40 до 50 хиљада круна. Пону ч е слати уредништву овога листа. 2-3 ВиипГпапЗП ИЛИ помоћн ' ,к винограОпПО 1 ЈЈиДа дарски потребан Је. Првенство имају лица вична пециву ракијз. Јввити се од чах у винограду пок. Христића адвок-та. 3-3

ЈВласник Маца Љ. Бојоиић. — НаролВа штампврија Љ. Ј. Бојовића, КосмаЈска 28. Одговорни уред.. Душан Љ. Бојовип, обшшћвв Венац бр. 10

Иавештавамо сроднике, пријатеље н познанике да ћемо нашсм ј д бром и незаборављеном + Петру Петрови11у старом трговцу београдском дават ШЕСТО-МЕСЕЈЧНИ парастос у суботу 1. децембра ове год. у 11 часова пре подне, по војном, у цркви на новом гробљу. Нарочити трамдај полазн са теразија у 10 и по часња пре подне. — Стан Јевремова 63. За навок ожалошћени: супруга: Катица; син; Коств; кћи: 3-3 Ружпца; зег: Никола М. Беловић, трговац; унук: Ратомир.

Моме добром и никад нспрежаљеном брату + Д-р Мити Поповићу санчтетском референту желез. дирек^.пје у. пензији и резервном санитетском пуковнику, који је 24. октобра испустио своју племениту душу у Ници, у Француској, даваћу 4. децембра ове год. парастос, у 11 час. пре подне (по в. в.) у Вовнесенској иркви. До гроба ожалошћен* сестра: Драга С. Петрсвић са породицом. 1-3

Са болом у душн, извештавам сродникв, пријатеље и познанике, да је мој' добри и племенити супруг + Петар К. Радовановић трг. београдски, члан фирме Радовановић н Михајловић прем нуо после дугог и тешког бологања 21. о. м. у 75 години стврости, а сахрпвен 22. о. м. у породнчноЈ гробници на н гробљу. Нека је хвала грађанству обојег пола к јн милог ми покојника до вечне куће испратише. 25. новечбра 1.918. ОжалонСени: супруга: Даница П. Радова1-2 Беогрод. новић; шурак: Живко Живановић.

Са болом у души иввештава^о наше рођаке и при атеље, да је наш добри и племенити + Голуб С. Јанић, ттовац пос .е кратког и тешког боловања преминуо ноћас у 1 ч , недочекавшп да ужива тв"ове успеха наших славннх јунака; а не испу ни му се ни жеља, дг пропутује и види уједињење дивне земље Срба, Хрвата и Словенаца. Погреб у суботу, 1. децембра о. г. у 2 и по подне, по војном сату, опело у цркви Св. Марка. Стан Краљ Милано^а бр. 23. (Теразије). Ожалошћени: супруга Босиљка; сестре: Даилка, Фотилка, Евгенија, Магда и Гафа; тетка Ката; ташта: Ј*лена; сестрићи: Тодрр, Арсеније и Тодосије са осталом много1-3 бројном родбином.

Рањеним срцем и скрушеном душом, тужни и иесрећни родигељи, јављају свима својим сродницима, пријатељима и познаницима, д 1 је наш мили, никад мепрежаљени, узор син, брат итд. | НИКОЛА (НИЏА) свршени студент трговачке академије испустио 27-Х-1918, свој млађанн живот, у својој 22-гој години, пун идеала и племенитих жеља, дал'ко од своја отаџбине, у Монтанн (Швајцарско), ие дочекавши да огет загрли у слободи своје миле и дра г е, к^ји га тако жељно очекиваху. Овим путем изјављујвмо своју захвалност, свима нашим пријатељима, који га за с е време болести обилаваше и до вечне куће отпратпше. Децсмбра 1910. Ввчато ожалошћени родитвљи: Лвпосава и Стеван Беог/ад. Николић, хотслиер „Хотел Македоније*; сеетра: Лепоса г а; браћа: Михаило ц Љубомир и оста1-2 ла фамнлија.